X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: sezonowy wzrost spożycia mięsa

Obecnie zaczął się sezon grillowy, który jest odpowiedzialny za wzrost sprzedaży kiełbasy, kaszanki, karkówki i żeberek.

13 maj 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Jak donosi Związek Polskie Mięso, dane Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia wskazują na to, że niemal wszyscy polscy konsumenci kupują mięso i wędliny (ponad 97 proc. populacji). Społeczeństwo wydaje na ten cel około 22 mld złotych rocznie.

Obecnie zaczął się sezon grillowy, który jest odpowiedzialny za wzrost sprzedaży kiełbasy, kaszanki, karkówki i żeberek. Większość nabywców wybiera produkty do samodzielnego przyrządzenia (85%), około 10% wybiera produkty marynowane, już przyprawione.

W sezonie grillwoym jednorazowo konsumenci kupują o 10% więcej mięsa, to jest około 1 kg, najczęściej jest to mięso na wagę a nie pakowane.

Mięso i wędliny chętniej kupowane są w tradycyjnych sklepach spożywczych oraz w specjalistycznych sklepach mięsno-wędliniarskich. Dość istotną rolę w zakupach mięsa odgrywają też supermarkety i stoiska z ladą tradycyjną.

czwartek 12 maja 2016r. /Polskie Mięso/ Polska www.polskie-mieso.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji