Wiceminister poinformowała, że w resorcie rolnictwa trwają prace nad konsolidacją inspekcji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności. Zakłada, że projekt ustawy powstanie do końca czerwca bieżącego roku, a od stycznia 2017 r. nowa inspekcja rozpocznie swoją działalność.
Ewa Lech zaznaczyła również, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nieprzerwanie prowadzi rozmowy na temat możliwości eksportu polskich produktów, w tym także mięsa, na rynki trzecie.
Poruszano także inne tematy związane z gospodarką rolno- żywnościową. Produkcja mięsa w Polsce zajmuje pierwsze miejsce w branży rolno-spożywczej. − Jest to 1,5 % polskiego PKB, a zatrudnienie w tej branży to około 115 tys. osób. Ponadto kilkaset tysięcy współpracujących rolników i kilkaset tysięcy firm około branżowych – mówił prezes Związku „Polskie Mięso” Witold Choiński. Omówiono kwestie systemów jakości oraz wyników kontroli jakości produktów dostępnych na rynku. Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Stanisław Kowalczyk poinformował, że rok 2015 przyniósł znaczną poprawę.
poniedziałek 21 marca 2016 r / MRiRW/ Polska www.minrol.gov.pl