X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: spotkanie podsekretarza stanu Ewy Lech z przedstawicielami branży mięsnej

Wiceminister poinformowała, że w resorcie rolnictwa trwają prace nad konsolidacją inspekcji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności.

22 marzec 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Wiceminister poinformowała, że w resorcie rolnictwa trwają prace nad konsolidacją inspekcji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności. Zakłada, że projekt ustawy powstanie do końca czerwca bieżącego roku, a od stycznia 2017 r. nowa inspekcja rozpocznie swoją działalność.

Ewa Lech zaznaczyła również, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nieprzerwanie prowadzi rozmowy na temat możliwości eksportu polskich produktów, w tym także mięsa, na rynki trzecie.

Poruszano także inne tematy związane z gospodarką rolno- żywnościową. Produkcja mięsa w Polsce zajmuje pierwsze miejsce w branży rolno-spożywczej. − Jest to 1,5 % polskiego PKB, a zatrudnienie w tej branży to około 115 tys. osób. Ponadto kilkaset tysięcy współpracujących rolników i kilkaset tysięcy firm około branżowych – mówił prezes Związku „Polskie Mięso” Witold Choiński. Omówiono kwestie systemów jakości oraz wyników kontroli jakości produktów dostępnych na rynku. Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Stanisław Kowalczyk poinformował, że rok 2015 przyniósł znaczną poprawę.

poniedziałek 21 marca 2016 r / MRiRW/ Polska www.minrol.gov.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji