Senat przyjął ustawę o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników. Ustawa zakłada, że rolnicy będą zwolnieni z podatku od sprzedaży wytworzonej przez siebie żywności do wysokości 20 tys. zł rocznie. Przyjęta została przyjęta bez poprawek, co oznacza, że trafi do podpisu prezydenta. Powyżej tej kwoty będzie obowiązywał 2-procentowy podatek ryczałtowy.
Nowelizacja umożliwia bezpośrednią sprzedaż konsumentom, np. turystom, placówkom zbiorowego żywienia czy stołówkom szkolnym, żywności uzyskanej z własnej uprawy, chowu lub hodowli. Rolnik będzie mógł wytworzyć np. szynki, kiełbasy, pasztety, masło, ser, dżemy, marynaty, pierogi, płatki czy oleje i je sprzedać.
Za nadzór nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności zawierającej środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (żywności złożonej) będzie odpowiedzialna Inspekcja Weterynaryjna a za żywność pochodzenia niezwierzęcego Państwowa Inspekcja Sanitarna. Ustawa daje także Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych kompetencje do sprawowania nadzoru nad jakością handlową żywności znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym.
Ustawa ma wejść w życie z dniem 1 stycznia 2017 r.
czwartek 1 grudnia 2016 /PFPZ/ Polska www.pfpz.pl