X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska-Ukraina: IV posiedzenie grupy roboczej

Jednym z głównych tematów spotkania była współpraca weterynaryjna.

5 maj 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

IV posiedzenie polsko-ukraińskiej grupy roboczej do spraw współpracy w dziedzinie rolnictwa odbyło się 29 kwietnia br. w Kijowie. Spotkaniu ze strony polskiej przewodniczyła podsekretarz stanu Ewa Lech, a ze strony ukraińskiej zastępca ministra polityki rolnej i gospodarki żywnościowej Władysława Rutycka.

Wiceminister W. Rutycka podkreśliła, że Ukraina będzie kontynuowała proeuropejski kierunek rozwoju, dodając też, że liczy na zacieśnianie w szczególności współpracy z Polską.

Jednym z głównych tematów spotkania była także współpraca weterynaryjna, którą strony oceniły bardzo wysoko. W ramach prac grupy roboczej zastępca głównego lekarza weterynarii Krzysztof Jażdżewski oraz zastępca przewodniczącego państwowej służby weterynaryjnej i fitosanitarnej Ukrainy uzgodnili wzór świadectwa zdrowia dla mięsa wołowego (z kością i bez kości), który ma obowiązywać od 10 maja 2016 r. Ustalono, że strony dołożą starań, by pozostałe świadectwa zdrowia mogły zostać parafowane przy okazji spotkania planowanego w maju br. na marginesie Sesji Generalnej Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt w Paryżu.

Strony z zadowoleniem odniosły się do realizowanego wspólnie od 2012 roku programu zwalczania wścieklizny na terytorium Ukrainy. Obecny na spotkaniu zastępca głównego lekarza weterynarii Krzysztof Jażdżewski zwrócił się do strony ukraińskiej z wnioskiem o możliwie pilne zakończenie procedur wewnętrznych, tak aby można było przeprowadzić wiosenną akcję szczepień.

 

poniedziałek 2 maja 2016r. /MRiRW/ Polska www.minrol.gov.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji