Zgodnie z danymi GUS w 2015 r. ceny towarów i usług konsumpcyjnych były niższe niż przed rokiem o 0,9 proc. (w 2014 r. kształtowały się na poziomie zbliżonym do 2013 r.).
Niższe były m.in. ceny cukru (o 9,0 proc.), olejów i tłuszczów (o 6,4 proc.), a także mięsa (przeciętnie o 3,0 proc., w tym mięsa wieprzowego – o 6,0 proc., drobiowego – o 4,1 proc., wędlin – o 1,6 proc. oraz mięsa wołowego – o 1,1 proc.).
Żywność z grupy „mleko, sery i jaja” również była tańsza przeciętnie o 2,9 procent.Tańsza była także mąka pszenna oraz ryż (po 2,1 proc.), kasze i ziarna zbóż (o 0,9 proc.), warzywa (o 0,7 proc.), makarony i produkty makaronowe (o 0,6 proc.), ryby i owoce morza (o 0,3 proc.) oraz pieczywo (o 0,2 proc.).
Wyższe były natomiast m.in. ceny owoców (o 1,7 proc.). Wyroby tytoniowe podrożały o 3,3 proc., a napoje alkoholowe o 0,1 proc.
styczeń 2016 /Polskie Mieso; GUS/ Polska www.polskie-mieso.pl; stat.gov.pl