Dofinansowanie może być przyznane hodowcom drobiu, bydła i świń, którzy mają zarejestrowaną działalność produkcyjną. Muszą oni oprócz tego posiadać prawo do nieruchomości, na terenie której prowadzą chów zwierząt. O tę pomoc mogą się też starać producenci rolni, którzy są wspólnikami spółki cywilnej, a po spełnieniu dodatkowych warunków, również przedsiębiorcy zagraniczni, którzy wykonują działalność gospodarczą na terytorium Polski.
By stać się beneficjentem tej pomocy, należy w ramach prowadzonej działalności rolniczej mieć podpisaną umowę ubezpieczenia zwierząt od ryzyka wystąpienia szkód spowodowanych zakażeniem bakterią salmonelli. W przypadku drobiu polisa musi dotyczyć co najmniej 1000 sztuk: niosek, kurcząt, gęsi, lub też indyków rzeźnych. Przy hodowli świń wystarczy ubezpieczyć od salmonellozy 14 zwierząt, a jeśli chodzi o hodowlę bydła – co najmniej 4 zwierzęta.
Pomoc jest przyznawana w formie 70 proc. dopłaty do składki, pod warunkiem że z polisy wynika, że wypłata odszkodowania nastąpi w przypadku wystąpienia szkód, które wyniosą ponad 20 proc. Okres objęty umową nie powinien rozpoczynać się przed 1 kwietnia 2022 r., a zainteresowany dofinansowaniem nie może korzystać z innych dopłat do ubezpieczenia.
Wnioski o pomoc do 21 czerwca przyjmują biura powiatowe Agencji właściwe ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę producenta rolnego.
24 maja 2023r. /ARiMR/ Polska www.arimr.gov.pl