X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: wstępne wyniki naboru na pomoc hodowcom świń

Pomoc jest finansowana z budżetu PROW 2014-2020. Do Agencji, która prowadziła nabór wyłącznie drogą elektroniczną, wpłynęło 34 620 wniosków.

14 luty 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

O dofinansowanie mogli ubiegać się producenci rolni zajmujący się chowem lub hodowlą trzody chlewnej, samodzielnie bądź z małżonkiem, jeżeli do 15 maja 2022 r. zgłosili do rejestru IRZ co najmniej 10 świń urodzonych w siedzibie stada między 1 kwietnia 2021 r. a 31 marca 2022 r. i do 18 stycznia 2023 r. poinformowali o oznakowaniu przynajmniej 1 zwierzęcia tego gatunku, które urodziło się od 1 kwietnia 2022 r. Ponadto starający się o to wsparcie musiał spełniać przynajmniej jeden z warunków dotyczących prowadzenia działań prośrodowiskowych, np. zajmować się produkcją ekologiczną; wykonać inwestycję związaną z ochroną środowiska lub zachowaniem klimatu w ramach „Premii dla młodych rolników”, „Restrukturyzacji małych gospodarstw” czy też „Modernizacji gospodarstw rolnych”; wytwarzać w gospodarstwie rolnym energię elektryczną z odnawialnego źródła.

Wysokość pomocy uzależniono od liczby oznakowanych zwierząt. Dofinansowanie w przypadku pojedynczego rolnika może wynieść od 2,4 tys. zł (w przypadku zgłoszenia 10-24 sztuk) do 70 tys. zł (gdy wniosek dotyczy co najmniej 600 świń).

Nabór rozpoczął się 18 stycznia i został wydłużony do 7 lutego 2023 r. Dokumenty można było składać za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych (PUE) ARiMR. Przyjęto 34 620 wniosków. Najwięcej (ponad 10 tys.) wpłynęło ich od hodowców trzody chlewnej z Wielkopolski.

8 luty 2023r. /ARiMR/Polska www.gov.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji