Najczęstszą drogą szerzenia się wirusa jest bezpośredni kontakt zwierząt zdrowych i zakażonych, kontakt z produktami pochodzenia zwierzęcego zawierającymi wirus ASF (odpady kuchenne zawierające takie produkty, w tym produkty z dziczyzny) oraz przeniesienie mechaniczne wirusa na odzieży, obuwiu lub sprzęcie,przy świeżym zanieczyszczeniu materiałem zawierającym wirus ASF.
Biorąc pod uwagę choćby teoretyczną możliwość transmisji wirusa na ziarnach zbóż pozyskanych na terenach, na których występują przypadki ASF u dzików, zaleca się przestrzeganie zasad bioasekuracji poprzez:
1.Obróbkę termiczną paszy podawanej świniom w temperaturze min 70C lub
2.Podawanie zwierzętom paszy roślinnej wytworzonej ze zbóż pozyskanych na tych terenach,po upływie 40 dni od zbiorów.
czwartek, 4 grudnia 2014 /GIW/ Polska www.wetgiw.gov.pl