W gmachu ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi odbyło się spotkanie Ministra Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej Zhi Shupinga z polskim Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofem Jurgielem.
Rozmowy bilateralne dotyczyły kwestii bezpieczeństwa żywności, głównie w zakresie dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku chińskiego, w szczególności produktów pochodzenia zwierzęcego. W rozmowach uczestniczyli m.in. Podsekretarz Stanu Ewa Lech, Główny Lekarz Weterynarii Włodzimierz Skorupski oraz Dyrektor Państwowego Instytutu Weterynaryjnego-Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach Krzysztof Niemczuk a także: Pan Andrzej Chodkowski, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Pan Łukasz Hołubowski, Prezes Agencji Rynku Rolnego, Pani Dyrektor Magdalena Józefecka, Departament Współpracy Międzynarodowej MRiRW, Pan Sebastian Łukaszewicz, Gabinet Polityczny Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wśród wielu tematów omówionych w trakcie spotkania znalazły się: zwiększenie wolumenu eksportu mięsa drobiowego, a także dalsza praca nad uznaniem regionalizacji wdrożonej w Polsce w odniesieniu do ASF, w celu wznowienia eksportu mięsa wieprzowego.
Kolejne dwa porozumienia, dotyczące obrotu mięsem drobiowym oraz dialogu w zakresie wznowienia eksportu mięsa wieprzowego zostały podpisane dziś w obecności Prezydenta RP i Przewodniczącego ChRL wraz z innymi umowami gospodarczymi. Dokumenty te mają bardzo duże znaczenie dla przedsiębiorców, którzy zainteresowani są eksportem żywności oraz zwierząt na rynek chiński i stanowią konkretny krok w uzyskaniu dostępu do tego rynku ważnych dla strony polskiej produktów.
poniedziałek 20 czerwca 2016 /GIW/ Polska www.wetgiw.gov.pl