Produkcja mięsa w Rosji stale rośnie, a duże gospodarstwa rolne i korporacyjne przedsiębiorstwa rolne przyczyniają się do tego sukcesu. Według danych agencji EMEAT wielkość produkcji głównych rodzajów mięsa (wieprzowina, wołowina, drób, jagnięcina i kozina) w Rosji wyniosła 7 048,2 tys. ton masy ubojowej w okresie od stycznia do listopada 2017 r., co stanowi 7,1% lub 465,2 tys. ton więcej niż w tym samym okresie w 2016 roku.
W ciągu jedenastu miesięcy 2017 r. wieprzowina stanowiła 35,1% całkowitej produkcji przemysłowej mięsa, drób 58,0%, wołowina 6,7%, jagnięcina i kozina 0,2%.
Na koniec grudnia 2017 r. cena krajowej wieprzowiny wynosiła 138,3 RUB / kg (1,99 euro / kg), czyli o 13,6% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W grudniu 2017 r. cena wzrosła o 2,2%.
Ceny tuszek kurcząt spadły o 13,9% w ciągu roku (od końca grudnia 2016 r. do końca grudnia 2017 r.) i wyniosły 95,9 RUB / kg (1,38 euro / kg) na koniec grudnia 2017 r. Jednak cena wzrosła o 0,5 % w grudniu 2017 r.
W związku z tym, pomimo grudniowego przedświątecznego wzrostu cen, ogólnie ceny wieprzowiny i kurcząt spadły w 2017 r. W sytuacji, gdy rynek był zalewany wieprzowiną i drobiem, wzrosła konkurencja wśród producentów (producenci ciągle musieli uciekać się do różnych rodzajów ofert specjalnych w celu zwiększenia popytu na ich produkty), ceny spadały. W rezultacie popyt na mięso wzrósł wśród klientów, którzy są już przyzwyczajeni do życia w warunkach kryzysu gospodarczego, i którzy nauczyli się rozsądnie wydawać pieniądze. Jednakże EMEAT uważa, że tendencja ta jest tymczasowa, a jeśli ceny wzrosną ponownie, popyt na mięso zmniejszy się.
Styczeń 2018/ EMEAT/ Rosja.
http://emeat.ru/