Nowe rodzaje żywności (novel food) jest zdefiniowana jako żywność, która nie była konsumowana w znacznym stopniu w UE przed majem 1997 roku (gdy po raz pierwszy podobne prawo żywnościowe weszło w życie). Chodzi o nowo opracowaną, innowacyjną żywność lub żywność produkowaną z wykorzystaniem nowych technologii i procesów, a także produkcję żywności tradycyjnie spożywanej poza UE.
W latach 1997 i 2014 było około 170 wniosków o wydanie zezwolenia w całej UE (7-10 aplikacje / rok). Do tej pory około 90 z nich zostało dopuszczonych. Autoryzowany nowa żywność zawiera produkty tradycyjnie spożywane w krajach spoza UE i żywność produkowaną z wykorzystaniem najnowszych innowacji technologicznych.
Obecne przepisy sięgają prawie 20 lat. Od tego czasu, rozwój technologiczny i doradztwo naukowe znacznie się zmieniły. Dlatego, aby zmniejszyć obecną długość procedury udzielania pozwoleń ( śroednio 3 i pół roku) , przepisy UE wymagały uaktualnienia.
Nowe rozporządzenie zwiększa efektywność procedur zatwierdzania, umożliwia szybsze dostarczanie bezpiecznej, innowacyjnej żywności na rynki i usunięcie niepotrzebnych barier w handlu, przy jednoczesnym zapewnieniu wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności.
Tworzy ona system zezwoleń scentralizowanych, co uprości i przyspieszy proces autoryzacji. Po uzgodnieniach, nowe rozporządzenie ma zostać formalnie przyjęte przez Parlament Europejski i Radę przed jego opublikowaniem w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
poniedziałek 16 listopada 2015/ EC/ UE.
http://europa.eu/rapid