X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Unia Europejska: Posłowie wzywają do wprowadzenia moratorium w kwestii etykietowania nano-żywności i klonowanego mięsa

Projekt ustawy, zatwierdzony stosunkiem głosów 57 do 4, przy 2 głosach wstrzymujących się, ustanawia jasne terminy i definicje w całym procesie wprowadzania nowej żywności na rynek.

28 listopad 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Projekt planujący wspierać innowacje żywności poprzez nową, uproszczoną procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie nowej żywności został zatwierdzony przez Komitet Ochrony Środowiska w poniedziałek. Posłowie jednak zaproponowali moratorium w sprawie stosowania nanomateriałów w żywności, w oparciu o zasadę ostrożności. Dodali również przepisy dotyczące obowiązkowego etykietowania produktów spożywczych sklonowanych.

Projekt ustawy, zatwierdzona stosunkiem głosów 57 do 4, przy 2 głosach wstrzymujących się, ustanawia jasne terminy i definicje w całym procesie wprowadzania nowej żywności na rynek.

Moratorium dotyczące nano- żywności

Posłowie trwierdzą, że nowe technologie w procesach produkcji żywności mogą mieć wpływ na bezpieczeństwo żywności. Pokarmy dla których procesy produkcyjne wymagają oceny ryzyka - w tym nanomateriałów - nie powinny zatem być dozwolone, dopóki nie zostaną zatwierdzone przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Szczególną uwagę należy również zwrócić na opakowania żywności zawierających nanomateriały, aby zapobiec ich migracji do żywności. I zgodnie z zasadą ostrożności, każda nowa żywność powinna być także przedmiotem monitorowania po wprowadzeniu do obrotu, dodają.

Posłowie zmienili również istniejącą definicję nanomateriałów w celu dostosowania go zgodnie z zaleceniami EFSA ( próg 10% nanocząsteczek w żywności kwalifikuje się jako "nano", podczas gdy Komisja zaproponowała 50%).

Oznaczanie mięsa klonowanego

Posłowie zmieniła zakres ustawodawstwa, to sklonowane produktów mięsnych. Dopóki specyficzne przepisy dotyczące żywności pochodzącej ze sklonowanych zwierząt i ich potomstwa wchodzi w życie, w tym żywności powinny być objęte zakresem niniejszego rozporządzenia, oraz być odpowiednio oznakowane dla konsumenta końcowego, posłowie mówią.

Państwa członkowskie będą mogły zakazać czasowo wprowadzenia nowej żywności, jeżeli nowe informacje sugerują, że może to stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego lub środowiska naturalnego.Komisja wraz z EFSA następnie zbadają podstawy do obaw.

"Nowa" żywność jest definiowana jako żywność, która nie była wykorzystywana do spożycia przez ludzi w ramach UE w znacznym stopniu przed 15 maja 1997. Posłowie zaostrzają tę definicję, aby obejmowała między innymi, jedzenie ze zmodyfikowanej struktury molekularnej, mikroorganizmów, grzybów, glonów, żywności pochodzenia komórkowego lub tkankowego, lub owadów.

Tradycyjna żywność z krajów trzecich będzie doswolona na rynku UE jeśli historia bezpiecznego spożycia wyniesie co najmniej 25 lat.

wtorek 25 listopada, 2014/ EP/ Unia Europejska.
http://www.europarl.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji