X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Potencjał pandemiczny grypy świń, wspólne oświadczenie FAO, OIE i WHO

Trójstronne oświadczenie w sprawie zagrożenia pandemią świńskiej grypy wzywa do nadzoru i wymiany danych.

16 wrzesień 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Niedawny raport dotyczący krążenia wirusów grypy, podtyp A (H1N1) u świń w populacjach w Chinach, której dowody wskazują na potencjał zoonotyczny, zaalarmowała świat o ryzyku pandemii związanym z wirusami świńskiej grypy. Ten konkretny klad genetyczny (1C.2.3) wirusów świńskiej grypy A (H1N1) był wcześniej zgłaszany w 2016 r., a od 2016–2018 pozostał najczęściej wykrywanym genotypem wirusów grypy w monitoringu prowadzonym w populacjach świń w Chinach.

Istnieją ograniczone dane dotyczące zakażeń ludzi i krążenia tych wirusów u świń, ale wirusy analizowane w ostatnim raporcie z Chin pokazują potencjalną zdolność do zarażania ludzi.

Wiele krajów zgłosiło sporadyczne zakażenia ludzi nowymi wirusami grypy, w tym szczepy pochodzące od świń w ostatnich dziesięcioleciach. W ostatnich latach w Eurazji zgłaszano przypadki zakażeń ludzi wirusami świńskiej grypy A z kladu genetycznego 1C.

Pandemia H1N1 2009 została wywołana przez szczep wirusa świńskiej grypy A, który został wprowadzony do ludzi i rozprzestrzenił się na całym świecie. Od tego czasu ludzie ponownie wprowadzili te wirusy do świń, gdzie nadal ewoluują.

Ważne jest, aby zidentyfikować pojawiające się wirusy grypy w populacjach świń i zbadać ich potencjał do zakażania ludzi. FAO, OIE i WHO zachęcają do ciągłego nadzoru i terminowej wymiany danych, aby zapewnić, że podejście „Jedno zdrowie” będzie stosowane do nowopojawiających się wirusów grypy A.

Rozwój wirusów grypy odzwierzęcej A - kandydatów na szczepionkę, koordynowany przez
WHO pozostaje istotnym elementem globalnej strategii gotowości na wypadek pandemii.

Zobacz cały raport: FAO OIE WHO Tripartite Statement on the Pandemic Risk of Swine Influenza

9 września, 2020/ OIE.
https://www.oie.int/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły