Wieprzowina jest najczęściej spożywanym mięsem na świecie, stanowiącym 35,6% światowego spożycia mięsa. W ostatnich latach afrykański pomór świń (ASF) - który może powodować nawet 100-procentową śmiertelność świń - stał się przyczyną poważnego kryzysu dla przemysłu wieprzowego, powodując ogromne straty w populacjach świń i generując drastyczne konsekwencje ekonomiczne. Choroba dotyka obecnie wiele krajów Afryki, Azji i Pacyfiku oraz Europy i nie ma skutecznej szczepionki. Nie tylko zagraża zdrowiu i dobrostanowi zwierząt, ale ma też szkodliwy wpływ na warunki życia rolników.
„Obecnie afrykański pomór świń dotyka 51 krajów. W trudnej sytuacji wywołanej przez COVID-19, ASF nadal się rozprzestrzenia, nasilając obecny kryzys zdrowotny i społeczno-gospodarczy” - powiedział dr Matthew Stone, zastępca dyrektora generalnego OIE ds. Międzynarodowych standardów i nauki .
Wiele krajów dotkniętych ASF nie ma wystarczających zasobów ludzkich, finansowych lub technicznych, aby szybko wykrywać, reagować i powstrzymywać choroby zwierząt.
Inicjatywa na rzecz globalnej kontroli ASF ma na celu:
- Poprawić zdolność krajów do kontrolowania (zapobiegania, reagowania, eliminowania) ASF przy użyciu międzynarodowych standardów OIE i najlepszych praktyk opartych na najnowszych badaniach naukowych.
- Ustanów skuteczną koordynację i ramy współpracy dla globalnej kontroli ASF.
- Ułatwić ciągłość biznesową, zapewniając bezpieczną produkcję i handel w celu ochrony systemów żywnościowych.
W skali globalnej ciągłe rozprzestrzenianie się ASF stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego, rozwoju gospodarczego i rozwoju obszarów wiejskich. Choroba stanowi przeszkodę dla sektora rolnego w osiągnięciu pełnego potencjału, tworzeniu miejsc pracy i łagodzeniu ubóstwa oraz działa zniechęcająco na inwestycje w sektorze trzody chlewnej.
20 lipca 2020/ FAO.
http://www.fao.org