Wszyscy producenci trzody chlewnej są zaproszeni do przedstawienia swoich innowacyjnych pomysłów i przykładów najlepszej praktyki na terenie gospodarstwa w tym corocznym ogólnoeuropejskim konkursie, z udziałem nawet 300 producentów, którzy staną się ambasadorem PiG w UE.
UE PiG poszukuje zgłoszeń, które będą dotyczyć jednego z ośmiu wyzwań związanych z Grand Prix, określanych przez branżę jako aktualne priorytety , w ramach głównych tematów projektu dotyczących zarządzania zdrowiem, jakości mięsa, dobrostanu zwierząt i precyzyjnej produkcji.
Zdobycie jednego z ośmiu tytułów Ambasadora w konkursie PiG Grand Prix UE daje producentom szansę na międzynarodowe uznanie ich sukcesu, dzielenie się najlepszymi praktykami z innymi producentami, nawiązanie kontaktu z innymi Ambasadorami, być może znalezienie kolejnego świetnego pomysłu i uzyskanie dodatkowej motywacji dla pracowników gospodarstwa.
Celem unijnego PiG jest podniesienie konkurencyjności europejskiego przemysłu trzody chlewnej poprzez połączenie producentów i dzielenie się sprawdzonymi najlepszymi praktykami i innowacjami. Kiedy producenci trzody chlewnej odwiedzają inną farmę lub udają się na wycieczkę studyjną, prawie zawsze uczą się czegoś cennego od innych producentów, a EU PiG zapewnia łatwy i praktyczny sposób, aby to zrobić, dzieląc się nową wiedzą w jednym miejscu, w Internecie.
Aby uzyskać pełne informacje o ośmiu wyzwaniach na rok 2018 i sposobie uczestnictwa, wraz z informacjami na temat wygranych w ubiegłym roku ambasadorów, prosimy kliknąć: https://www.eupig.eu/grand-prix
Osiem wyzwań Grand Prix w tym roku to:
- Radzenie sobie bez tlenku cynku
- Optymalne strategie szczepień
- Zmniejszenie zróżnicowania świń przed ubojem
- Produkcja smaczniejszej wieprzowiny
- Systemy porodowe bez blokad
- Innowacyjne wzbogacenie środowiska
- Zmniejszenie emisji
- Wydajność loch
piątek 9 lutego 2018/ EU Pig/ UE.
https://www.eupig.eu