Na podstawie dostępnych danych na rok 2023/24 zakłada się, że popyt na pasze pozostanie stabilny na poziomie 71 mln ton białka surowego w porównaniu z poprzednim rokiem gospodarczym. Oczekuje się, że samowystarczalność UE w zakresie wszystkich źródeł białka wyniesie 75%. Udział wszystkich mączek z nasion oleistych stanowi 27% całkowitego zużycia białka paszowego w UE, a udział zbóż stanowi 21%. Jednak w przypadku mączek z nasion oleistych UE produkuje tylko 27% tego, czego potrzebuje do wyżywienia swojego sektora hodowlanego.
Zależność UE od importu produktów białkowych jest związana głównie z przyczynami pedoklimatycznymi i strukturalnymi, takimi jak średnia wielkość gospodarstw, dostępne grunty na kontynencie, konkurencyjność różnych upraw oraz ogólnie mniej korzystna gleba i klimat dla określonych produktów, takich jak soja.
Można zaobserwować pewne postępy. Przewiduje się, że produkcja roślin bogatych w białko (nasiona oleiste i suche nasiona roślin strączkowych) w UE wyniesie 7,2 mln ton surowego białka w 2023/24 r., co stanowi znaczny wzrost o 28% w ciągu ostatnich 15 lat.
Według badania opublikowanego przez Komisję, zwiększenie dywersyfikacji produkcji w UE wymaga dostępnych gruntów rolnych odpowiednich dla potrzebnych upraw. Badanie pokazuje, że zastąpienie 50% importu ekwiwalentu soi oznaczałoby zamianę 6,6 miliona hektarów innych upraw. W perspektywie średnioterminowej możliwe opcje zmniejszenia zależności od importu mogą być zatem jedynie kombinacją różnych dźwigni i alternatyw, które muszą być konkurencyjne, dostępne przez dłuższy czas, zaspokajać potrzeby żywieniowe zwierząt i mieć rozsądną cenę.
Na poziomie polityki UE badanie zaleca tymczasowe zwiększenie powiązanego wsparcia dochodu w ramach WPR dla uprawy białka roślinnego, zgodnie z zasadami WTO. Wspomniano również, że programy operacyjne WPR i fundusze rozwoju obszarów wiejskich mogłyby dalej wspierać rolników i łańcuchy wartości w inwestowaniu w alternatywne rozwiązania. Działania na poziomie krajowym są niezbędne do uzupełnienia działań na poziomie UE. Według badania, państwa członkowskie mogłyby systematycznie włączać środki wspierające uprawę białek roślinnych do swoich planów strategicznych WPR, ale także tworzyć krajowe plany dotyczące białek.
24 maja 2024 r./ Komisja Europejska/ Unia Europejska.
https://agriculture.ec.europa.eu