Produkcja trzody chlewnej: Chiny wyprodukują 695 milionów sztuk świń w 2024 roku, co oznacza spadek o 3% rok do roku z powodu niższego pogłowia loch w 2023 roku w porównaniu do 2022 roku. Likwidacja stad w wyniku niskich cen świń i wieprzowiny oraz utrzymujące się choroby zwierząt w 2023 r. to dwa główne powody niższego pogłowia loch.
Przewiduje się, że import świń w 2024 r. wyniesie 7 000 sztuk w oparciu o wyższy niż oczekiwano import w 2023 r. pomimo trudnych warunków finansowych dla producentów trzody chlewnej. Import powinien nadal spadać w 2024 r. w porównaniu z 2023 r., ponieważ trudności finansowe i niskie ceny nadal obciążają producentów. Głównymi dostawcami żywca wieprzowego do Chin są Stany Zjednoczone, Dania i Francja.
Eksport żywych świń w 2024 r. wyniesie 1,14 mln sztuk, przy marginalnym wzroście eksportu do Hongkongu. Hongkong i Makau pozostaną głównymi miejscami docelowymi eksportu żywych świń z Chin.
Przewiduje się, że produkcja wieprzowiny spadnie o 3% w 2024 r. z powodu mniejszej liczby ubojów oraz mniejszego pogłowia i masy ubojowej tuczonych świń.
Konsumpcja wieprzowiny w 2024 r. osiągnie 57,8 MMT, przy spadku o 3% rok do roku, głównie z powodu słabej aktywności gospodarczej. Chociaż wieprzowina jest podstawowym mięsem w Chinach, popyt na produkty wieprzowe spadł, ponieważ gospodarka nadal stoi w obliczu wyzwań w 2024 roku.
Oczekuje się, że import wieprzowiny w 2024 r. nieznacznie wzrośnie do 1,95 MMT, ponieważ import zrównoważy spadek krajowej produkcji wieprzowiny. Wysokie zapasy na koniec roku przeniesione na 2024 r. będą tłumić import, dopóki handlowcy nie zmniejszą swoich dostaw. Głównymi dostawcami wieprzowiny do Chin są Hiszpania, Brazylia, Dania, Holandia, Kanada i Stany Zjednoczone.
Spodziewany jest marginalny wzrost eksportu wieprzowiny w 2024 r. do 100 tys. ton. Hongkong i Japonia to dwa główne kierunki eksportu produktów wieprzowych.
8 marca, 2024/ USDA/ USA
https://apps.fas.usda.gov