Ta zawartość jest dostępna dla zarejestrowanych użytkowników.
Możesz zarejestrować się i zalogować, aby uzyskać bezpłatny dostęp do wszystkich treści na 3trzy3.pl

X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Produkcja mięsa w Niemczech rośnie o 1,4% w 2024 r.

Produkcja mięsa wzrosła po raz pierwszy od 2016 roku, po siedmiu kolejnych latach spadków.

12 luty 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis), produkcja mięsa w Niemczech wzrosła o 1,4% w 2024 r. w porównaniu z rokiem poprzednim. Niemieckie rzeźnie komercyjne wyprodukowały 6,9 mln ton mięsa w 2024 r. (+97 200 ton w porównaniu do 2023 r.), co oznacza pierwszy wzrost krajowej produkcji mięsa od 2016 r. (8,4 mln ton) po siedmiu kolejnych latach spadków. Łącznie w 2024 roku ubito 48,7 mln sztuk świń, bydła, owiec, kóz i koni, a także 693,3 mln kurczaków, indyków i kaczek.

Niemieckie rzeźnie trzody chlewnej przetworzyły 44,6 mln sztuk w 2024 r., co stanowi wzrost o 1,2% lub 531 300 sztuk w porównaniu z rokiem poprzednim. Liczba świń hodowanych w kraju wzrosła o 1,6%, osiągając 43,3 mln sztuk. Jednak liczba importowanych świń poddanych ubojowi w niemieckich rzeźniach spadła o 9,2%, do 1,3 mln sztuk.

W sumie niemieckie rzeźnie wyprodukowały około 4,3 miliona ton wieprzowiny w 2024 roku, co stanowi wzrost o 1,9% lub 80 500 ton więcej niż w 2023 roku. Liczba ta jest jednak o 1,3 miliona ton mniejsza niż w rekordowym roku 2016, co odzwierciedla spadek o prawie 25%.

7 lutego 2025 r./ Destatis/ Niemcy.
https://www.destatis.de/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły