Według wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis), produkcja mięsa w Niemczech wzrosła o 1,4% w 2024 r. w porównaniu z rokiem poprzednim. Niemieckie rzeźnie komercyjne wyprodukowały 6,9 mln ton mięsa w 2024 r. (+97 200 ton w porównaniu do 2023 r.), co oznacza pierwszy wzrost krajowej produkcji mięsa od 2016 r. (8,4 mln ton) po siedmiu kolejnych latach spadków. Łącznie w 2024 roku ubito 48,7 mln sztuk świń, bydła, owiec, kóz i koni, a także 693,3 mln kurczaków, indyków i kaczek.
Niemieckie rzeźnie trzody chlewnej przetworzyły 44,6 mln sztuk w 2024 r., co stanowi wzrost o 1,2% lub 531 300 sztuk w porównaniu z rokiem poprzednim. Liczba świń hodowanych w kraju wzrosła o 1,6%, osiągając 43,3 mln sztuk. Jednak liczba importowanych świń poddanych ubojowi w niemieckich rzeźniach spadła o 9,2%, do 1,3 mln sztuk.
![](https://www.3trzy3.pl/3tres3_common/dist_nou/css/images/imb5.png)
W sumie niemieckie rzeźnie wyprodukowały około 4,3 miliona ton wieprzowiny w 2024 roku, co stanowi wzrost o 1,9% lub 80 500 ton więcej niż w 2023 roku. Liczba ta jest jednak o 1,3 miliona ton mniejsza niż w rekordowym roku 2016, co odzwierciedla spadek o prawie 25%.
7 lutego 2025 r./ Destatis/ Niemcy.
https://www.destatis.de/