Rosyjski Narodowy Związek Producentów Trzody Chlewnej przedstawił wstępne wyniki rozwoju produkcji trzody chlewnej w kraju na spotkaniu, w którym uczestniczył pierwszy zastępca ministra rolnictwa Dzhambulat Khatuov.
Produkcja trzody chlewnej jest głównym motorem wzrostu produkcji mięsa w Rosji. W ciągu ostatnich 5 lat produkcja w tym sektorze wzrosła o 39% (1,5 mln ton). Główny wzrost nastąpił w gospodarstwach komercyjnych, które stanowią 88% rynku. W pierwszym i drugim kwartale br. tendencja ta nieco się zmniejszyła w porównaniu z rokiem ubiegłym ze względu na wzrost kosztów produkcji, w szczególności kosztów pasz, a także sytuację epizootyczną w kilku regionach.
Dzięki wsparciu rządowemu, w tym wprowadzeniu ceł eksportowych na zboża i nasiona oleiste, prolongacie kredytów krótkoterminowych oraz przedłużeniu preferencyjnych kredytów na inwestycje, sytuacja w sektorze ustabilizowała się. I tak, od stycznia do października produkcja świń rzeźnych (w wadze żywej) wyniosła łącznie 3,9 mln t (+35 tys. t w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku). Według rosyjskiego Ministerstwa Rolnictwa, sektor utrzyma pozytywną dynamikę, a wielkość produkcji trzody chlewnej do końca roku osiągnie poziom 5,5 mln t w wadze żywej.
25 listopada, 2021/ Ministerstwo Rolnictwa Federacji Rosyjskiej/ Rosja.
https://mcx.gov.ru/