W 2022 r. produkcja wieprzowiny spadnie o 5 proc. z powodu niskiego pogłowia, w tym loch, co wynika ze znacznego uboju i opóźnionego ponownego zasiedlenia ferm w 2021 r. W 2022 roku, polityka rządu będzie zniechęcać małe i średnie przedsiębiorstwa poprzez kontrolowanie tempa wzrostu cen wieprzowiny. Duże, dobrze skapitalizowane przedsiębiorstwa będą korzystać z różnych systemów dotowania. Udział wieprzowiny produkowanej przez duże fermy będzie nadal wzrastał.
Import żywych świń hodowlanych w 2022 roku spadnie o 14 procent do 30.000 sztuk, ponieważ zarządzanie cenami wieprzowiny przez chińskie agencje regulacyjne i planistyczne powstrzymuje ekspansję. Jednakże, inne polityki mające na celu rozwój krajowej produkcji genetycznej w Chinach i poprawę ogólnej wydajności loch zapewnią, że import żywej trzody chlewnej hodowlanej nie spadnie gwałtownie.
W 2022 roku produkcja wieprzowiny spadnie o 14 procent, ponieważ mniej świń osiągnie wagę rynkową w porównaniu z poprzednimi latami. W 2021 roku ubój znacznej liczby świń zwiększył produkcję wieprzowiny i drastycznie obniżył ceny wieprzowiny w pierwszej połowie 2021 roku. W 2022 r. rządowe kontrole cen osłabią produkcję. W konsekwencji, chiński eksport wieprzowiny spadnie o 10 procent do 90 000 ton metrycznych (MT).
W 2022 r. napięta podaż wieprzowiny spowoduje, że import wieprzowiny osiągnie 5,1 mln MT (MMT). W 2021 r. znaczny ubój zwiększył produkcję wieprzowiny i zamrożone rezerwy wieprzowiny. Jednak wyższy popyt konsumpcyjny i instytucjonalny w miesiącach jesiennych i zimowych 2021 roku wyczerpie rezerwy mrożonej wieprzowiny. Z tego powodu prognozuje się, że import wieprzowiny wzrośnie w 2022 roku.
26 sierpnia, 2021/ USDA/ USA.
https://apps.fas.usda.gov/