X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Produkcja wieprzowiny w Chinach spadnie w 2024 r.

Przewiduje się, że produkcja trzody chlewnej i wieprzowiny w 2024 r. spadnie z powodu niższego pogłowia loch w 2023 r.

10 październik 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Prognozuje się, że produkcja trzody chlewnej w 2024 r. spadnie o 1% rok do roku do 695 mln sztuk ze względu na niższe pogłowie loch w 2023 roku. W 2023 r. niskie ceny trzody chlewnej i wieprzowiny spowodowały straty w całej branży hodowli trzody chlewnej. Wiele firm musiało sprzedać trzodę chlewną, aby uzupełnić przepływy pieniężne. Od początku 2023 r. członkowie branży zmniejszają moce produkcyjne (pogłowie loch) i oczekuje się, że potrwa to do trzeciego kwartału ze względu na słabą konsumpcję. W 2023 r. niskie ceny i ubój, a także obawy związane z utrzymującymi się i endemicznymi chorobami zwierząt, w tym afrykańskim pomorem świń (ASF), przyczyniły się do "panicznej" sprzedaży, w wyniku której zwierzęta trafiały na ubój przed osiągnięciem idealnej wagi rynkowej. Oczekuje się, że sytuacja chorobowa utrzyma się w 2024 roku.

Przewiduje się, że import żywej trzody chlewnej w 2024 r. wzrośnie z 5 000 do 6 000 sztuk, przy zainteresowaniu branży rozbudową stada. Pozostaje on niski w porównaniu z poprzednimi latami. Oczekuje się, że w 2024 r. głównymi dostawcami żywca wieprzowego pozostaną Stany Zjednoczone, Francja i Dania.

Przewiduje się, że eksport żywej trzody chlewnej w 2024 roku wzrośnie do 1,2 miliona sztuk, czyli o 4% więcej niż szacowano w 2023 roku. Hongkong i Makau pozostają jedynymi miejscami docelowymi. Eksportowana żywa trzoda chlewna jest zazwyczaj przeznaczona do natychmiastowego uboju i spożywana jako świeża wieprzowina.

Prognozuje się, że produkcja wieprzowiny w 2024 r. spadnie o 1% do 55,95 mln ton metrycznych (MMT) z powodu mniejszego uboju i mniejszego inwentarza tuczników. Oczekuje się, że producenci będą nadal zarządzać potencjalnymi ogniskami chorób zwierząt bez znaczącego wpływu na ogólną wielkość produkcji.

Oczekuje się, że konsumpcja wieprzowiny w 2024 r. spadnie o 1% rok do roku do 58,15 MMT ze względu na niższą produkcję krajową. W 2023 r. wyższa konsumpcja wynikała głównie z wyższych dostaw krajowych, jednak kilka ognisk COVID w całym kraju w 2023 r. i spowalniająca gospodarka spowodowały słaby popyt i nadpodaż wieprzowiny w pierwszej połowie (H1) 2023 r. Oczekuje się, że w 2024 r. Chiny będą nadal kłaść nacisk na stabilne ceny wieprzowiny i traktować je priorytetowo.

Oczekuje się, że import wieprzowiny w 2024 r. nieznacznie wzrośnie do 2,32 MMT ze względu na niższą produkcję krajową, W 2023 r. import wieprzowiny szacuje się na 2,3 MMT z 8% wzrostem rok do roku.

Prognozuje się, że w 2024 r. eksport wieprzowiny z Chin osiągnie 120 tys. MT, co oznacza wzrost o 14% w stosunku do 2023 r. Oczekuje się, że Hongkong i Japonia pozostaną dwoma głównymi miejscami eksportu produktów wieprzowych.

Chiński import produktów wieprzowych. Źródło: USDA na podstawie danych Trade Data Monitor, LLC i szacunków Post.
Chiński import produktów wieprzowych. Źródło: USDA na podstawie danych Trade Data Monitor, LLC i szacunków Post.

sierpień 2023/ USDA/ USA.
https://apps.fas.usda.gov

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły