Od lutego 2022 r. ceny wieprzowiny w UE gwałtownie wzrosły. Jednak rosnące obawy o środowisko, zmniejszone perspektywy eksportu, utrzymujące się wysokie koszty produkcji i afrykański pomór świń (ASF) spychają produkcję w dół. Produkcja ma się mocno zmniejszyć w Niemczech (-14%), Włoszech (-7,5%), a także w Polsce (-14%).
Ponieważ zarówno Belgia jak i Holandia dyskutują nad podobnymi regulacjami mającymi na celu zmniejszenie presji na środowisko, już teraz oczekuje się korekty produkcji (-3% w Belgii i stabilizacja w Holandii). Natomiast Hiszpania - największy producent w UE - prawdopodobnie nadal będzie zwiększać swoją produkcję o 3% w 2022 r. W sumie oczekuje się, że produkcja wieprzowiny zmniejszy się o 4,7% w 2022 roku. W 2022 r. wykorzystanie krajowe UE może zmniejszyć się o 3,3%, co dałoby średnio 31,7 kg na mieszkańca.
Ponieważ Chiny nadal przywracają swoje moce produkcyjne w zakresie wieprzowiny, wywóz z UE do tego miejsca docelowego wznawia poziomy sprzed ASF. Oczekuje się, że w 2022 r. zmniejszy się o 40%, osiągając poziom nieco powyżej poziomu z 2016 r. W międzyczasie eksport UE do Wielkiej Brytanii nadal się poprawia. Mogą one wzrosnąć o 10% w 2022 r., prawie osiągając swój poziom z 2019 r.
Eksport unijnej wieprzowiny do innych zagranicznych miejsc przeznaczenia ma wzrosnąć w 2022 r.: +20% na przykład do Japonii, Filipin, USA i Australii. Ogólnie rzecz biorąc, eksport unijnej wieprzowiny ma się zmniejszyć o 9,6% w 2022 r., co oznacza, że nadal osiągnąłby poziom o 19% wyższy niż średnia z lat 2016-18. Oczekuje się, że unijny import wieprzowiny z Wielkiej Brytanii silnie wzrośnie w 2022 roku, o 34%. W konsekwencji całkowity unijny import wieprzowiny ma wzrosnąć o 28%, osiągając poziom wciąż o 21% niższy od średniej z lat 2016-18.
7 czerwca, 2022/ Komisja Europejska/ Unia Europejska.
https://ec.europa.eu