Oczekuje się, że wzrost produkcji wieprzowiny w UE nieznacznie przyspieszy w 2021 r., przy rocznym wzroście o 1,7%. Utrzymuje się stały trend w kierunku cięższych zwierząt (średnio +1 kg rocznie od 2016 r.), a niektóre uboje przeniesiono z 2020 r. na 2021 r.
Dodatkowa produkcja w Belgii, Danii, Hiszpanii, Francji, Włoszech, Holandii i Polsce powinna w dużej mierze zrekompensować niewielki spadek produkcji w Niemczech z powodu ASF (-3%). Największy wzrost produkcji prognozowany jest w Danii, przy niższym eksporcie żywca do Niemiec i stosunkowo dużej liczbie młodych świń w 2020 roku.
Odwiedź sekcję 3trzy3 na temat produkcji wieprzowiny, aby uzyskać szczegółowe informacje według kraju.
Ceny wzrosły w lutym-marcu, a następnie w maju-czerwcu, osiągając na początku czerwca ponad 170 euro/100 kg, dzięki utrzymującemu się popytowi na rynku krajowym oraz na eksport, zwłaszcza do Azji. Aby zobaczyć, jak ceny ewoluowały w tym roku, odwiedź sekcję Ceny świń na 3trzy3. Te wysokie ceny powinny złagodzić presję na marżę producenta ze względu na szczególnie wysokie koszty pasz.
Spożycie pozorne na mieszkańca może nieznacznie wzrosnąć, osiągając 32,5 kg w 2021 r. (+0,7%/2020).
6 lipca , 2021/ Komisja Europejska/Unia Europejska.
https://ec.europa.eu/