X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Produkcja wieprzowiny w UE wzrośnie mniej niż oczekiwano w 2020 r.

Najnowszy krótkoterminowy raport perspektywiczny dla rynków rolnych UE, przygotowany przez Komisję Europejską, przedstawia trendy i perspektywy dotyczące zbóż, roślin oleistych i wieprzowiny.

6 październik 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W sezonie 2020/21, ze względu na suche warunki latem, które negatywnie wpływają na rozwój roślin, oczekuje się, że całkowita produkcja zbóż w UE osiągnie 274,3 mln ton, o 7% mniej niż w sezonie 2019/20. Produkcja pszenicy miękkiej szacowana jest na 115,5 mln ton w sezonie 2020/21, a obszar jej wzrostu osiągnął najniższy poziom od 13 lat. Jeśli chodzi o kukurydzę, oczekuje się, że produkcja spadnie i osiągnie 63,1 mln ton, o 10% mniej niż w roku ubiegłym. Spadek ten wynika głównie z niższych plonów w całej UE.

Jeśli chodzi o rośliny oleiste i wysokobiałkowe, oczekuje się, że całkowita produkcja nasion oleistych w UE osiągnie 28,4 mln ton, co oznacza niewielki wzrost o 1% w porównaniu z rokiem 2019/20. Wzrost ten jest wspierany przez produkcję rzepaku, która ma osiągnąć 15,8 mln ton, co oznacza wzrost o 3% w porównaniu z rokiem ubiegłym, ale wciąż niski w ujęciu historycznym (15% poniżej średniej z 5 lat). Produkcja roślin białkowych powinna znacznie wzrosnąć, do 4,5 mln ton w sezonie 2020/21, co stanowi 10% wzrost w porównaniu z rokiem 2019/20. O 5% wzrośnie również spożycie roślin wysokobiałkowych dzięki większemu wykorzystaniu paszy i wzrostowi zapotrzebowania na żywność.

Źródło: DG Agriculture and Rural Development, na podstawie Eurostat.
Źródło: DG Agriculture and Rural Development, na podstawie Eurostat.

W przypadku wieprzowiny, przy spadku produkcji w I półroczu (-0,9% r / r), korzystne ceny, powrót popytu konsumpcyjnego oraz ostatnie inwestycje przyczyniły się do wzrostu produkcji w ostatnich miesiącach. Niemniej jednak niedawne wykrycie afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Niemczech, które doprowadziło do zakazów eksportu, wpłynie na niemiecki, a tym samym na unijny rynek wieprzowiny. Produkcja wieprzowiny ma spaść w 2020 i 2021 roku odpowiednio o 0,5% i 1%. Przewiduje się, że konsumpcja spadnie o 1,1% do 32,8 kg na mieszkańca w 2020 roku.

Eksport wieprzowiny (bez podrobów) wzrósł o ponad 15% w pierwszej połowie roku, podwajając się do Chin i zwiększając do Wietnamu. Przypadki ASF u dzików w Niemczech spowodowały natychmiastowe ograniczenia handlowe w eksporcie z Niemiec do kluczowych partnerów: Chin, Korei Południowej i Japonii. W konsekwencji prognoza na 2020 r. zostaje zrewidowana w dół do + 2% rok do roku.

5 października, 2020/ Komisja Europejska/ UE.
https://ec.europa.eu/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów