X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Produkcja wieprzowiny zwiększy się o niecałe 2% do 2025

Po silnym ożywieniu w 2014 i 2015 roku produkcja wieprzowiny wzrośnie o mniej niż 2% w roku 2025 w porównaniu z 2015.

3 grudzień 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według średniookresowych perspektyw dla głównych europejskich rynków surowców rolnych i dochodów rolniczych do 2025 roku, po silnym ożywieniu w 2014 i 2015 roku produkcja wieprzowiny wzrośnie o mniej niż 2% w roku 2025 w porównaniu z 2015. Powoli spada spożycie wewnętrzne. Oczekuje się, że eksport wieprzowiny będzie systematycznie rosnąć, co jest wspierane trwałym światowym popytem co może lekko poprawić ceny.

Oczekuje się, że światowy popyt na import wieprzowiny pozostanie silny, ale będzie rosnąć wolniej niż w poprzedniej dekadzie (o 2%, a nie 3,1% rocznie). Oczekuje się, że osiągnie 8,8 mln ton w 2025 roku, przy trwałym wsparciu popytu, głównie z dotychczasowymi partnerami handlowymi UE czyli Azji i Afryki Subsaharyjskiej . Znaczną część tego wzrostu można przypisać konkretnie do Chin. Chociaż przyjmuje się, Rosja podtrzyma zakaz przywozu produktów wieprzowych, ze względów sanitarnych i gospodarczych, do końca 2016 roku, ambitne cele samowystarczalności tego kraju i mała siła nabywcza doprowadzi do obniżenia importu z UE po zniesnieniu zakazu. Dodatkowo, Rosja szuka innych dostawców takich jak Korea Południowa (którego eksport został ograniczony od 2010 roku, ze względu na pryszczycę) i Brazylia (zależnie od ograniczeń, 2011, ze względu na wykorzystanie ractopaminy). Mięso z UE, które w normalnych warunkach trafiłoby do Rosji, trafiło głównie Japonii, Korei Południowej, krajów bałkańskich i Filipin. Pod wpływem rozwoju konsumpcji, Filipiny, rynek z ponad 100 mln konsumentów, podwoił import z UE do 122000 ton w roku 2014. USA, główny konkurent UE na światowym rynku, stopniowo zwiększa podaż wieprzowiny. Oczekuje się, że eksport UE wzrośnie o prawie 27% (lub 550 000 t) w latach 2015 i 2025, aby osiągnąć około 2,6 mln t na koniec okresu perspektywy. Odzwierciedla to również rosnącą zależność od rynku UE od eksportu.
 

 Produkcja wieprzowiny w UE wzrośnie w Niemczech, Hiszpanii, Polsce i Holandii, podczas gdy w Danii i we Włoszech spodziewany jest niewielki spadek. W sumie siedem krajów zwiększy produkcję o około 300 000 ton (1,6%) w okresie 2015 - 2025, podczas gdy produkcja w pozostałych krajach UE wzrośnie tylko nieznacznie. Prognozowany wzrost produkcji jest odnoszony do roku bazowego (tutaj 2015), jak np produkcja wieprzowiny w Hiszpanii i Polsce już wzrosła o ponad 10% w latach 2013 - 2015, podczas gdy w tym samym okresie wzrost był mniejszy niż 2% w pozostałych państwach członkowskich UE. Biorąc pod uwagę, że popyt krajowy spada, widać, że UE staje się coraz bardziej zależna od rynków krajów trzecich.

 

Grudzień 2015/ DG Agriculture/ UE.
http://ec.europa.eu/agriculture

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji