Oczekuje się, że brazylijska produkcja trzody chlewnej wzrośnie o 2,8% w 2021 r. i o 1,8% w 2022 r. Prognoza ta wynika z wysokiego popytu eksportowego, zwłaszcza z Azji, głównie ze względu na utrzymujący się wpływ ognisk afrykańskiego pomoru świń w Chinach i kilku europejskich krajach, wyrównania kosztów produkcji - w tym kosztów pasz - od połowy 2021 r., a także ze względu na rosnącą substytucję białka wołowego mięsem wieprzowym w Brazylii.
Wskaźnik uboju powinien wzrosnąć o 4 % w latach 2021 i 2022, a ponieważ wskaźnik ten jest wyższy niż tempo wzrostu produkcji, całkowite pogłowie świń powinno spaść o około 1 % w 2021 r. i o 3 % w 2022 r.
Produkcja mięsa wieprzowego powinna wzrosnąć o około 5% w 2021 r. i o około 3,5% w 2022 r., osiągając 4,47 mln ton (CWE), odzwierciedlając utrzymujący się silny eksport do Chin oraz lepszy popyt krajowy, a także bardziej stabilne koszty pasz w drugim półroczu 2021 r. i później. Zwiększony popyt na wieprzowinę z Azji powinien spowodować wzrost brazylijskiego eksportu wieprzowiny o około 7% w 2021 r. i 5% w 2022 r. ze względu na wysoki popyt globalny i dewaluację reala.
26 sierpnia, 2021/ USDA/ USA.
https://apps.fas.usda.gov/