Oczekuje się, że eksport z USA mięsa czerwonego i drobiu wzrośnie w ciągu następnej dekady. Zrównoważony wzrost gospodarczy obsługuje globalny popyt na wysokiej jakości białko zwierzęce.
Efektywność produkcji w sektorze wieprzowiny USA wzmacnia międzynarodową konkurencyjność sektora. Kraje Pacyfiku i Meksyk są kluczowymi rynkami dla długoterminowego wzrostu eksportu w perspektywie czasowej. Chociaż niedawno rosyjski zakaz importu z kilku krajów będzie się miał ku końcowi, import wieprzowiny do Rosji będzie nadal spadać w ciągu następnej dekady, odzwierciedlając kontynuowanie polityki kraju, ułatwiającej rozbudowanie swojego krajowego przemysłu wieprzowiny i ograniczania uzależnienia od importu - strategie te wpływają znacząco na eksport wieprzowiny ze Stanów Zjednoczonych i Brazylii.
piątek 8 kwietnia 2016/ ERS-USDA/ USA http://www.ers.usda.gov