Według "Krótkoterminowych prognoz dla uprawnych roślin, mleka i mięsa UE" w 2016 roku oczekuje się, że eksport wieprzowiny w UE osiągnie rekordowy poziom 2,7 mln ton (+ 24% w ujęciu rocznym), dzięki zwiększeniu eksportu do Chin. Obecne negocjacje dotyczące dostępu do innych rynków zamkniętych ze względów na SPS mogą jeszcze bardziej poprawić sytuację eksportową.
Silny popyt na import do Chin w związku z restrukturyzacją krajowego sektora wieprzowiny wyjaśnia wzrost o 44% w eksporcie ogółem wieprzowiny z UE w okresie styczeń-lipiec 2016 r. Eksport wieprzowiny z UE do Chin osiągnął ponad 100 000 ton w kwietniu, maju i czerwcu. W pierwszej połowie roku 2016 Chiny sprowadziły już do swojego kraju tyle wieprzowiny co w całym roku 2015 (czyli 780 000 ton). Wszystkie kraje UE eksportujące do Chin odnotowały podwojenie lub potrojenie eksportu od początku 2015 roku. Niemcy, Hiszpania i Dania miały największy udział, odpowiednio 31%, 19% i 17% eksportu mięsa z UE do Chin. Polska nie może skorzystać z tej okazji, jako,że bezpośredni eksport do Chin jest zakazany ze względu na afrykański pomór świń (ASF).
W tych prognozach przewiduje się także utrzymanie rosyjskiego zakazu importu wprowadzonego w marcu 2014 r. Oficjalna orzeczenie WTO w sprawie zakazu zostało podane do publicznej wiadomości w dniu 19 sierpnia 2016 roku ale rosyjski rząd uruchomił odwołanie w dniu 23 września. Decyzji WTO w sprawie odwołania należy się spodziewać w ciągu trzech miesięcy. W międzyczasie zkałada się, że zakaz importu pozostanie przedłużony na rok 2016 i 2017 blokując prawie cały eksport do Rosji.
październik 2016/ Directorate - General for Agriculture and Rural Development – Short Term Outlook – N° 16/ UE.
http://ec.europa.eu/agriculture