Zgodnie z prognozami rolnymi Unii Europejskiej na lata 2020-30 oczekuje się, że obawy dotyczące zrównoważonego rozwoju będą napędzać rynki mięsa w UE w nadchodzącej dekadzie, powodując mniejsze spożycie na mieszkańca, bardziej wydajne systemy produkcji z mniejszą liczbą zwierząt i zmniejszony eksport żywych zwierząt. Przewiduje się, że spożycie mięsa w UE na mieszkańca spadnie o 1,1 kg, osiągając 67,6 kg do 2030 r.
Spada produkcja i spożycie wieprzowiny w UE
Troska o środowisko w wielu państwach członkowskich UE w połączeniu z ryzykiem ASF i zmianami preferencji konsumentów prawdopodobnie ograniczy produkcję wieprzowiny w UE w perspektywie średnioterminowej. Oczekuje się, że w latach 2020-2030 spadnie o 1 mln t (-4,6%). Światowy rynek wieprzowiny będzie nadal zwiększał niepewność w produkcji i dostępności mięsa do spożycia w UE. Na przykład produkcja w UE nie wzrosła w 2020 r. ze względu na niekorzystny klimat inwestycyjny, pomimo szczytu światowego popytu i korzystnych cen.
Konsumpcja wieprzowiny na mieszkańca w UE zaczęła spadać w 2019 r., kiedy UE przekierowała dużą część produkowanej wieprzowiny do Chin, podczas gdy ceny krajowe były wysokie; spowodowało to przejście konsumentów na tańsze alternatywy. Spadek ma się utrzymywać po krótkim ożywieniu w 2021 r., do 32 kg na mieszkańca do 2030 r. (1,4 kg mniej niż w 2020 r.). Konsumenci w UE mogą nie wrócić do wieprzowiny i zamiast tego będą preferować mięso drobiowe.
Wpływ ASF na rynek wieprzowiny: stagnacja handlowa UE
Globalny i unijny rynek wieprzowiny pozostaje niepewny ze względu na ciągły, ale malejący wpływ ASF w Azji. Po pierwsze, potencjał produkcyjny w krajach azjatyckich może poprawiać się szybciej niż oczekiwano. W Chinach, po 2 latach niedoborów i wysokich cen, które przyciągnęły masowe dostawy, popyt na import prawdopodobnie spadnie znacząco w 2021 r., a produkcja wieprzowiny może osiągnąć poziom sprzed ASF do 2025 r., jeśli restrukturyzacja przemysłu wieprzowego zakończy się sukcesem. Po drugie, zakazy importu związane z ASF nasiliły się w krajach azjatyckich po wybuchu epidemii w Niemczech we wrześniu 2020 r.
Unijny eksport wieprzowiny, który osiągnął już szczyt w latach 2019-2020, nie odbije się wraz ze spadkiem popytu w Chinach. Do 2030 r. eksport UE może pozostać nieco wyższy niż w 2018 r., dzięki popytowi ze strony innych partnerów azjatyckich, którym może nie udać się całkowicie wyjść z ASF. Ogólnie UE pozostanie światowym liderem w eksporcie wieprzowiny (38%).
Ceny wieprzowiny w UE powrócą powoli do obecnych poziomów
Ceny wieprzowiny w UE osiągnęły szczyt w 2019 r. ze względu na ogromny popyt ze strony Chin, podczas gdy COVID-19 i związane z ASF zakazy importu niemieckiej wieprzowiny przyczyniły się do spadku w 2020 r. Globalna konkurencja (ze Stanów Zjednoczonych, Brazylii i Kanady) oraz związana z ASF utrata popytu na mięso z UE spowoduje dalsze spadki cen. Ponieważ dostępność będzie się zmniejszać, ceny w UE powinny wzrosnąć do około 1600 EUR / t do 2030 r.
16 grudnia 2020/ Komisja Europejska / Unia Europejska.
https://ec.europa.eu/