Przewiduje się, że światowa produkcja zboża gruboziarnistego w 2020 r. osiągnie rekordowo wysoki poziom 1513 mln ton, co oznacza znaczący wzrost o 65 mln ton (4,5 proc.) w porównaniu z rokiem poprzednim. Większość oczekiwanego wzrostu wiąże się z przewidywanym wzrostem produkcji kukurydzy (prognozowany najwyższy w historii poziom 1207 mln ton).
Międzynarodowe ceny zbóż gruboziarnistych rozpoczęły sezon 2019/20 (lipiec / czerwiec) na najwyższym od 5 lat i prawdopodobnie zakończą go na najniższym od 15 lat. W USA w ceny kukurydzy uderzyły ograniczenia w przemieszczaniu ze względu na COVID-19, i spadły do najniższego poziomu od 2006 r. Niepewność dotycząca wpływu na wykorzystanie kukurydzy na paszę wraz z zamknięciem wielu rzeźni w odpowiedzi na wybuch epidemii COVID-19 również pogłębiła spadek ceny kukurydzy. W maju 2020 r. referencyjne ceny kukurydzy w USA (żółta, nr 2, f.o.b.) wyniosły średnio 144,1 USD za tonę, czyli o 16,3 procent mniej niż w maju 2019 r. Ceny mączki sojowej w USA również uległy wyraźnemu spadkowi z powodu tych przestojów.
Przewiduje się, że światowe zużycie zboża gruboziarnistego wzrośnie do 844 mln ton w sezonie 2020/2021, czyli o 3,1% więcej niż w sezonie 2019/20. Większość tego oczekiwanego rocznego wzrostu przypada na paszę kukurydzianą. Oczekuje się, że Chiny, największy na świecie użytkownik kukurydzy na paszę, zwiększą wykorzystanie paszy kukurydzianej o 5 milionów ton (3,1 procent) w sezonie 2020/2021, po dwóch latach spadków spowodowanych niszczycielskim wpływem afrykańskiego pomoru świń (ASF). Oczekuje się, że w USA zużycie paszy kukurydzianej wzrośnie o prawie 9 milionów ton (6,1%) w sezonie 2020/21, po zamknięciu rzeźni i czasowo spowolnionej produkcji mięsa.
Globalna produkcja soi szacowana jest na 337,9 miliona ton, co oznacza wyraźny spadek w porównaniu do rekordowego poziomu z poprzedniego sezonu. Na półkuli północnej poziom produkcji spadnie we wszystkich głównych krajach produkujących oprócz Chin, gdzie wspierające środki polityczne nadal będą stanowić zachętę do ekspansji jej produkcji. Plony w USA wynoszą 96,8 mln ton, co jest najniższym poziomem od sześciu lat ze względu na niekorzystne warunki pogodowe. Indie, Kanada i Ukraina również odnotowały spadek produkcji. Brazylia zbiera rekordowe plony, ponieważ oczekuje się, że wzrost obszaru zbiorów zrównoważy niskie poziomy plonów. Z drugiej strony przewiduje się, że produkcja w Argentynie spadnie z powodu kurczenia się zarówno powierzchni, jak i plonów.
Oczekuje się, że po wzroście trzech lat z rzędu globalna produkcja mączek w sezonie 2019/2020 znacząco spadnie do 348,9 mln ton (w przeliczeniu na wagę produktu), co oznacza spadek o około 6% rok do roku. Przewiduje się, że światowe dostawy spadną tylko o 3,7% ze względu na zgromadzone duże zapasy.
6 sierpnia, 2020 r./ FAO
http://www.fao.org/