X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Prognozy rynkowe dla mięsa w UE do 2035 r.

Komisja Europejska opublikowała najnowszy raport dotyczący perspektyw rolnictwa w UE, który przedstawia prognozy rynkowe dla rolnictwa UE do 2035 roku.

16 grudzień 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Wieprzowina

Konsumpcja wieprzowiny w UE jest kwestionowana przez obawy dotyczące zrównoważonego rozwoju i dlatego przewiduje się, że będzie spadać o 0,4% rocznie, spadając do 30 kg w 2035 roku.

Intensywne systemy produkcji wieprzowiny prawdopodobnie spotkają się z dalszą krytyką społeczną, przyczyniając się do spadku produkcji wieprzowiny w UE. Zakłada się, że afrykański pomór świń pozostanie w UE, ale bez żadnych poważnych lub niekontrolowanych ognisk.

Oczekuje się, że eksport wieprzowiny z UE - który wzrósł w poprzedniej dekadzie - spadnie o 338 000 ton między średnią z lat 2022/24 a 2035 ze względu na ożywienie produkcji wieprzowiny w krajach azjatyckich. Biorąc pod uwagę wielkość eksportu z UE od 2024 r., przewiduje się, że pozostanie on prawie stabilny do 2035 r.

Ceny wieprzowiny mogą pozostać wyższe niż w przeszłości ze względu na zwiększone koszty i zmniejszoną podaż w UE.

Bilans rynku wieprzowiny w UE (mln t). Produkcja odpowiada lokalnej produkcji brutto. Źródło: Komisja Europejska.
Bilans rynku wieprzowiny w UE (mln t). Produkcja odpowiada lokalnej produkcji brutto. Źródło: Komisja Europejska.

Inne rodzaje mięs

Przewiduje się, że produkcja wołowiny spadnie ze względu na obawy dotyczące zrównoważonego rozwoju, niską rentowność i bardziej rygorystyczne ramy regulacyjne. Podobnie oczekuje się spadku konsumpcji wołowiny z powodu ograniczonej podaży i wysokich cen.

Drób może nadal korzystać ze zdrowszego wizerunku i stosunkowo niższych cen. W połączeniu z dalszymi możliwościami eksportowymi, spowodowałoby to wzrost produkcji drobiu w okresie do 2035 r., choć przy niższym rocznym tempie wzrostu niż w ostatniej dekadzie.

Oczekuje się, że spadek produkcji mięsa owczego i koziego będzie kontynuowany (choć z różnymi tendencjami w poszczególnych krajach UE). Oczekuje się, że konsumpcja per capita w UE pozostanie względnie stabilna ze względu na trwałe wzorce konsumpcji związane z tradycjami kulturowymi.

Spożycie mięsa per capita w UE według rodzaju mięsa (kg). Widoczna konsumpcja w wadze detalicznej. Źródło: Komisja Europejska.
Spożycie mięsa per capita w UE według rodzaju mięsa (kg). Widoczna konsumpcja w wadze detalicznej. Źródło: Komisja Europejska.

11 grudnia 2024 r. / KE (2024), Perspektywy rolne UE na lata 2024-2035. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Bruksela.
https://agriculture.ec.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły