Według szacunków opublikowanych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w raporcie "Livestock and Poultry: World Markets and Trade", prognozowany jest wzrost światowej produkcji i spadek eksportu, przy czym na obie wartości mają znaczący wpływ Chiny.
Produkcja
Przewiduje się, że globalna produkcja wzrośnie o 1% w 2023 r. do 111,0 mln ton w związku ze wzrostem produkcji w Chinach. Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w Chinach wzrośnie o 2%, ponieważ sektor nadal odzyskuje siły po osłabieniu afrykańskim pomorem świń (ASF). Wysokie koszty paszy w Chinach zmniejszą zachęty do produkcji ciężkich tuczników. Przewiduje się, że Stany Zjednoczone, Brazylia i Meksyk również zwiększą produkcję, z nawiązką równoważąc spadki innych głównych producentów, w tym UE i Wielkiej Brytanii.
Rosnące koszty paszy, energii i ograniczenia środowiskowe zmniejszą produkcję UE.
Prognozuje się, że produkcja w USA wzrośnie o 1% w 2023 r. do 12,4 mln ton dzięki stopniowo zwiększającą się liczbą świń na ubój i cięższym wagom.
Producenci w Wielkiej Brytanii zmagają się z wysokimi kosztami pasz i słabszym popytem na krajową wieprzowinę.
Brazylia i Meksyk nadal rozwijają swoje sektory trzody chlewnej, aby zaspokoić rosnący popyt krajowy, częściowo napędzany przez konsumentów szukających alternatywy dla droższej wołowiny, a także silniejszy popyt eksportowy w kilku kluczowych krajach.
Produkcja w Wietnamie nadal się odbija, ponieważ zarządzanie ASF ochroniło sektor przed ogniskami choroby na dużą skalę.
Eksport i import
Przewiduje się, że globalny eksport spadnie o 2% do 10,5 mln ton w 2023 r., ponieważ import do Chin słabnie drugi rok z rzędu.
Pomimo utrzymujących się problemów z ASF, import wieprzowiny do Filipin prawdopodobnie również ulegnie zmniejszeniu z powodu zakończenia polityki sprzyjającej importowi w 2022 roku; tymczasowe zwiększenie wielkości kontyngentów zakończyło się w maju 2022 roku, a obniżone taryfy zostały przedłużone tylko do końca 2022 roku.
Import wieprzowiny do Wielkiej Brytanii wzrasta, ponieważ oczekuje się powrotu trendów konsumpcyjnych sprzed pandemii, przesuwając zakupy z handlu detalicznego na gastronomię, przesuwając popyt na wieprzowinę produkowaną w kraju na wieprzowinę importowaną.
Eksport USA jest prognozowany jako niższy w 2023 r. ze względu na łagodzenie popytu przez kluczowych importerów, takich jak Meksyk i Chiny.
Prognozy dla głównych światowych graczy
- Oczekuje się, że Chiny, które będą odpowiadać za 47% światowej produkcji, wyprodukują 52 mln ton (Mt) wieprzowiny, co stanowi wzrost o 2,0% w odniesieniu do 2022 r. (51 Mt). Szacuje się 5,6% spadek importu, który zmniejszy się z 1,8 Mt do 1,7 Mt.
- Oczekuje się, że produkcja Unii Europejskiej spadnie o 0,4% do 22,6 Mt, a jej eksport wyniesie 3,8 Mt, co oznacza spadek o 3,6% w stosunku do 2022 r.
- W Stanach Zjednoczonych prognozuje się wzrost produkcji o 0,7% do 12,4 Mt, choć eksport spadnie o 1,7%, osiągając jedynie 2,8 Mt.
- Japonia ma być drugim największym importerem wieprzowiny na świecie z 1,5 Mt, chociaż jej import ma się zmniejszyć o 1,6%.
- Brazylia ma zwiększyć swoją produkcję o 1,6%, osiągając 4,4 Mt. Eksport ma również wzrosnąć o 2,7% do 1,3 Mt.
- Meksyk powinien zwiększyć produkcję o 4,6%, osiągając około 1,6 Mt, i utrzymać pozycję trzeciego największego importera na świecie, mimo że szacuje się, że wielkość ta zmniejszy się o 0,8% i osiągnie 1,24 Mt.
333 LATAM na podstawie danych USDA/ USA
https://apps.fas.usda.gov/