X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Po 50 latach na Węgrzech ponownie pojawia się pryszczyca

Władze weterynaryjne kraju zidentyfikowały pryszczycę na farmie bydła w Kisbajcs na Węgrzech. Jest to drugie ognisko tej choroby w krótkim czasie w UE.

9 marzec 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Laboratorium węgierskiego Krajowego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (Nébih) potwierdziło obecność wirusa pryszczycy na farmie bydła liczącej 1400 sztuk w Kisbajcs, po wykryciu charakterystycznych objawów na początku marca. Choroba, która jest wysoce zaraźliwa i ma poważne konsekwencje ekonomiczne, nie została odnotowana w kraju od ponad 50 lat. Pryszczyca nie ma wpływu na zdrowie ludzi.

W odpowiedzi na tę sytuację Główny Lekarz Weterynarii, dr Szabolcs Pásztor, nakazał natychmiastowe zamknięcie fermy i rozpoczęcie dochodzenia epidemiologicznego w celu ustalenia źródła epidemii. Ponadto wdrożono niezwykle surowe środki, w tym zakaz transportu podatnych zwierząt i ich produktów, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa.

Obecnie trwają wysiłki mające na celu wyeliminowanie ogniska choroby i prześledzenie jej pochodzenia. Władze wzywają rolników do ścisłego przestrzegania przepisów dotyczących bezpieczeństwa biologicznego i zgłaszania wszelkich podejrzanych przypadków choroby swoim lekarzom weterynarii.

Jest to drugie ognisko choroby w krótkim czasie w UE, ponieważ w styczniu Niemcy również wykryły ognisko choroby w gospodarstwie przydomowym z 14 bawołami wodnymi w Hoppegarten, Märkisch-Oderland, Brandenburgia. Ostatnie ognisko w Europie, przed ponownym pojawieniem się w Niemczech po 37 latach, odnotowano w Bułgarii w 2011 roku.

7 marca 2025 r./ NEBIH/ Węgry.
https://portal.nebih.gov.hu

Więcej informacji w "Podręczniku chorób"

PryszczycaPryszczyca jest jedną z najważniejszych chorób pęcherzykowych.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły