Globalną produkcję wieprzowiny w 2020 r. szacuje się na 109,2 mln ton, co oznacza spadek o 0,8% w porównaniu z 2019 r., głównie ze względu na spadki produkcji wywołane ASF w Chinach, Filipinach i Wietnamie. Jednak w Stanach Zjednoczonych Ameryki, w Brazylii, Unii Europejskiej, Federacji Rosyjskiej, Kanadzie, Meksyku i Chile odnotowano umiarkowany wzrost produkcji, częściowo kompensując spadki produkcji w innych krajach. Po spadku o 21% w 2019 r. produkcja wieprzowiny w Chinach spadła o zaledwie 3,3% w 2020 r. do 42 mln ton, co wskazuje na szybszą odbudowę pogłowia świń po ASF, osiągając prawie 76% poziomu sprzed spadków spowodowanych przez ASF w 2018 r. Produkcja wieprzowiny również ucierpiała na Filipinach i w Wietnamie, ponieważ w wielu gospodarstwach prowadzono ubój świń wywołany ASF.
W USA produkcja wzrosła, napędzana dużym pogłowiem trzody chlewnej, ale tempo wzrostu osłabło z powodu ograniczeń siły roboczej i zmniejszonego wykorzystania mocy produkcyjnych. Brazylia nadal zwiększała produkcję, ponieważ popyt importowy pozostawał silny, podczas gdy rządowe wsparcie finansowe dla gospodarstw domowych ustabilizowało popyt krajowy. W Rosji wzrost produkcji wynikał głównie z wysokiej produkcji rolnej prowadzonej na dużą skalę i dynamicznego popytu z Azji Wschodniej. W Unii Europejskiej kontynuowano ekspansję produkcji, której podstawą był znaczny wzrost produkcji w niektórych krajach członkowskich, zwłaszcza w Hiszpanii i Danii, głównie ze względu na status obszaru wolnego od ASF i dostęp do rynków azjatyckich. W Kanadzie zwiększony ubój i masa tusz przyczyniły się do wzrostu produkcji.
Średnie roczne ceny wieprzowiny spadły z 2290 USD w 2019 r. do 2209 USD za tonę w 2020 r., co oznacza spadek o 3,6%.
Całkowity światowy handel wieprzowiną osiągnął 11,9 mln ton w 2020 r., co oznacza wzrost o 24,5% rok do roku, do czego przyczynił się chiński import, który prawie podwoił się do 5,7 mln ton, stanowiąc około 50% światowego importu. Ze względu na duże wymagania ilościowe Chiny wydały pozwolenia na wywóz wielu zakładom przetwórczym w kilku krajach, w tym w Brazylii i Chile i Meksyku. Wietnam również odnotował gwałtowny wzrost importu, ponownie odzwierciedlając spadki produkcji związane z ASF. Z kolei Republika Korei i Japonia kupowały mniej ze względu na zmniejszoną sprzedaż restauracji i wysokie ceny detaliczne.
Jeśli chodzi o eksport, znaczna część rozszerzonego eksportu pochodziła z Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych Ameryki, Kanady i Brazylii, ponieważ znaczne pogłowie świń i zmniejszona sprzedaż wewnętrzna zwiększyły dostępność eksportu. Stany Zjednoczone wyeksportowały 900 000 ton do Chin, co stanowi około 30% całkowitego wywozu, podczas gdy Brazylia dostarczyła więcej o 34% do 1,3 miliona ton, z czego prawie dwie trzecie wysłano do Chin. Wysoki import do Chin był również przyczyną wzrostu eksportu z Meksyku i Chile. Pomimo ograniczeń eksportowych związanych z ASF na rynki azjatyckie, Unia Europejska zakończyła rok 27% wzrostem eksportu. W Kanadzie duże pogłowie i wsparcie rządowe w ramach programu pomocy nadzwyczajnej przyczyniły się do ekspansji eksportu. Federacja Rosyjska zwiększyła eksport o 101%, stając się znaczącym graczem globalnym, a większość przesyłek trafia do Wietnamu na podstawie umowy o dostępie do rynku podpisanej w 2019 r.
Marzec 2021/ FAO.
http://www.fao.org/