Według Komisji Europejskiej "Krótkoterminowe perspektywy dla rynku UE roślin uprawnych, nabiału i mięsa w 2016 i 2017 roku", w 2016 roku, oczekuje się, że eksport wieprzowiny w UE będzie rozwijać się dalej, ale w wolniejszym tempie (3%) z powodu zwiększonej konkurencji i dostępności USA i Brazylii. Ze względu na rozwój rosyjskiej produkcji wieprzowiny, nie oczekuje się całkowitego wznowienia eksportu z UE do Rosji nawet jeśli miały by być zniesione sanitarne i gospodarcze zakazy importu.
Konsumpcja wieprzowiny osiągnęła 32,5 kg na mieszkańca w 2015 roku, prawie 1 kg w górę w porównaniu do roku 2014. W następstwie perspektyw produkcji i eksportu UE, oczekuje się, że poziom konsumpcji nieznacznie spadnie w 2016 i ustabilizuje się w 2017 roku, mniej lub bardziej zgodnie z tendencją w ciągu ostatnich dziesięciu lat.
Jeśli chodzi o produkcję, niektórzy producenci zmniejszają produkcję ze względu na nierentowność pomimo niedrogich i stabilnych cen pasz, inni próbują pokryć (aktualne) koszty inwestycyjne i zrekompensować niższą cenę poprzez zwiększenie produkcji. Ogólnie rzecz biorąc, będzie to prowadzić do stabilizacji produkcji wieprzowiny w 2016 roku, podczas gdy oczekuje się niewielkiego wzrostu- poniżej 1% -w 2017 r.
Marzec 2016/ DG-Agriculture/ UE.
http://ec.europa.eu/agriculture