Bezprecedensowe rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń (ASF) na całym świecie wymaga globalnych działań i bardziej skutecznej współpracy i komunikacji między wszystkimi zainteresowanymi stronami po stronie rolnictwa i środowiska.
Przyszłość światowej produkcji wieprzowiny, a tym samym bezpieczeństwo żywności, jest zagrożona tą niszczycielską chorobą. W tym kontekście 17 stycznia odbywa się międzynarodowa konferencja wysokiego szczebla „Przyszłość światowej produkcji wieprzowiny pod groźbą afrykańskiego pomoru świń” zostanie zorganizowana przez Komisję Europejską w Berlinie (Niemcy), w dniu otwarcia 85. Międzynarodowego Zielonego Tygodnia.
Celem wydarzenia będzie wspieranie skoordynowanych globalnych działań mających na celu zmniejszenie wpływu ASF na produkcję wieprzowiny i handel międzynarodowy. Tematy obejmują ASF w poszczególnych krajach, wyzwania związane z kontrolowaniem ASF, rolę myśliwych i wpływ ASF na globalny rynek mięsny. Wśród prelegentów są dr Monique Eloit, dyrektor generalny Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE); oraz Qu Dongyu, dyrektor generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Lista tematów i prelegentów dostępna tutaj
wtorek 14 stycznia 2020/ Komisja Europejska/
https://ec.europa.eu/