W analizie przedstawiono znaczenie sektora hodowlanego oraz wyzwania, przed którymi stoi w zakresie zrównoważonego rozwoju i wpływu na środowisko. W 2017 r. wartość produkcji zwierzęcej i produktów zwierzęcych w UE-28 wynosiła 170 mld euro, co stanowi 40% całkowitego obrotu rolnego. W 2017 r. UE-28 wyprodukowała 47 mln ton mięsa, w tym wieprzowinę (50%), drobiowe (31%), wołowe (17%) oraz baranie i kozie (2%). Wieprzowina to preferowane białko zwierzęce w diecie Europejczyków, którego roczne spożycie na mieszkańca wynosi 31,3 kg.
Wyzwania związane ze środowiskiem
W 2017 r. sektor rolny UE-28 generował 10% całkowitej emisji gazów cieplarnianych w regionie, czyli mniej niż przemysł (38%) czy transport (21%). Prawie połowa emisji pochodzących z rolnictwa w UE pochodzi z fermentacji jelitowej (głównie przeżuwaczy) i gospodarowania obornikiem (wszystkie zwierzęta gospodarskie). Po uwzględnieniu emisji związanych z produkcją, transportem i przetwarzaniem pasz sektor hodowlany jest odpowiedzialny za 81-86% emisji gazów cieplarnianych pochodzących z rolnictwa.
Emisje gazów cieplarnianych w rolnictwie w UE-28 spadły o 24% w latach 1990–2013, co było spowodowane zmniejszeniem liczby bydła i poprawą produktywności. Dalsze redukcje emisji można osiągnąć za pomocą środków, takich jak zwiększone wykorzystanie roślin strączkowych, lepsze wykorzystanie obornika, lepsze zarządzanie stadem, poprawa zdrowia zwierząt gospodarskich i zmiany praktyk żywieniowych.
Patrząc w przyszłość
Raport wzywa do ograniczenia negatywnego wpływu hodowli zwierząt na środowisko i różnorodność biologiczną. Unia Europejska prawdopodobnie nie będzie w stanie wywiązać się ze swoich zobowiązań podjętych na COP 21, a osiągnięcie neutralności węglowej w 2050 r. jest bardzo ambitne. Częściowo odpowiada za to rolnictwo, a zwłaszcza zwierzęta gospodarskie, ponieważ stanowią one ważne źródło gazów cieplarnianych.
Połączenie hodowli zwierząt i produkcji roślinnej daje ogromne możliwości rozwoju bardziej wydajnych systemów rolno-spożywczych, eliminacji strat poprzez recykling biomasy między sektorami, zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych i przyczynienia się do usuwania CO2 z atmosfery, przywrócenia jakości ekosystemów przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa zasobów i przystosowania się do klimatu.
Drogi do poprawy zrównoważenia hodowli zwierząt gospodarskich
Zrównoważony rozwój hodowli zwierząt można poprawić na trzy sposoby: (a) poprzez wzrost wydajności, (b) zastąpienie środków o dużym wpływie alternatywami o mniejszym wpływie oraz (c) poprzez bardziej fundamentalne przeprojektowanie systemów rolniczych, obejmujące odejście od podejścia liniowego do podejść okrężnych. W systemach produkcji świń, brojlerów i jaj tempo poprawy genetycznej współczynnika konwersji paszy może być w przyszłości niższe, niż w przeszłości ze względu na ograniczenia biologiczne i kwestie związane z dobrostanem zwierząt. Zmniejszenie śmiertelności prosiąt i rozwój precyzyjnego żywienia przyczyni się do poprawy wydajności.
Liczba prosiąt produkowanych przez lochy wzrosła z 16,4 do 20,6 rocznie w latach 1970-2016, a współczynnik wykorzystania paszy trzody chlewnej spadł z 3,80 do 2,37 w tym samym okresie. Wolniejsza niż przewidywano poprawa FCR oznacza efekt odbicia - ulepszona genetyka zmniejszyła FCR przy danej wadze, ale doprowadziło to również do wzrostu masy podczas uboju, równoważąc zmniejszenie FCR. Tempo poprawy FCR świń może być niższe w przyszłości, ponieważ praktyczne bariery (takie jak ograniczenia środowiska produkcyjnego) i preferencje konsumentów (np. wobec manipulacji transgenicznych) i kwestie dobrostanu zwierząt mogą ograniczać przyszłą poprawę wydajności świń . Jednak żywienie precyzyjne może zmniejszyć wydalanie składników odżywczych o około 20% w przypadku rosnących zwierząt.
14 październik, 2020r. / Komisja Europejska/ UE.
https://ec.europa.eu/