X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Rabobank: dobra passa dla rynku wieprzowiny także w 3 kwartale roku

Globalny rynek wieprzowiny jest stosunkowo stabilny, a wzrastająca podaż z obu Ameryk łatwo wchłania się na głównych rynkach importowych w Azji, co prowadzi do stałego rozwoju indeksu cen Rabobank Five-Nation Hog Price Index. Kontynuacja silnego importu azjatyckiego wspiera ceny wieprzowiny na całym świecie.

28 kwiecień 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Chiny: dalsza relokacja produkcji

Stabilna, regulowana reorganizacja produkcji wieprzowiny będzie wspierać dobre poziomy cen i ustabilizuje import w najbliższych miesiącach. Lokalna podaż zacznie się poprawiać w III kwartale, a inwestycje z ostatnich lat osiągają swój potencjał.

EU: wyższe ceny z powodu presji na podaż

Europejski rynek trzody chlewnej szybko rośnie, a szybko rosnące ceny są spowodowane podażą. Sytuacja ta będzie kontynuowana aż do lata, z rekordowymi cenami prosiąt w okresie I kwartału. Eksport pozostanie dziką kartą na rynku, przy czym wysokie ceny ograniczają konkurencyjną pozycję i wynikające z tego zyski.

US: eksport determinuje ceny

Prognoza 4% wzrostu produkcji wieprzowiny w 2017 roku jest siłą napędową dla branży w Stanach Zjednoczonych. Wraz ze wzrostem konsumpcji do rekordowego poziomu, eksport determinuje ostateczny poziom cen. Obecne niskie ceny są plusem, tak jak spadek dostaw od głównego konkurenta eksportującego, UE.

Brazylia: niewielki wpływ ostatniego skandalu na eksport

Brazylia stale rozwija swoją pozycję na rynkach eksportu wieprzowiny, przy czym eksport  do wszystkich głównych destynacji wzrasta, zwłaszcza do Chin. Niedawny skandal miał niewielki wpływ na wielkość eksportu i powiązane z nim ceny.

Zmienia się wielkość produkcji  i czynniki cenowe

Globalna branża trzody chlewnej przez wiele lat funkcjonowała na stosunkowo prostych zasadach, tj. produkować jak najwięcej wieprzowiny i sprzedawać ją po jak najwyższej ofercie na całym świecie. Najważniejsze zmienne to producyjność, wielkość i cena coraz bardziej "chudego" produktu. Doprowadziło to do rosnącej konkurencji.

To tradycyjne podejście do produkcji zmienia się jednak w odpowiedzi na obawy niektórych konsumentów dotyczące dobrostanu zwierząt, zdrowia ludzkiego i środowiska naturalnego. Ponadto niektórzy rolnicy nie byli zadowoleni z wielkości produkcji i "wyciskania" cen. Ponadto skandale w zakresie bezpieczeństwa żywności zwiększały popyt detaliczny i gastronomiczny w celu lepszego śledzenia produktów. Obserwuje się to nie tylko w krajach rozwiniętych, ale - ze względu na media społecznościowe - również w krajach rozwijających się.

wtorek 25 kwietnia 2017/ Rabobank/ Holadnia.
https://www.rabobank.com

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji