X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Rabobank Global Pork Quarterly Q2: chiński import kieruje światowym rynkiem wieprzowiny

Głównym wyzwaniem na rynkach światowych pozostaje: równowaga między nadmierem podaży w USA i UE a chińskim popytem na import.

26 kwiecień 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

"Zatrzymywanie podaży i wysoki popyt na import w Chinach będzie wspierać ożywienie globalnego rynku wieprzowiny powyżej spodziewanej sezonowej poprawy w Q2 2016", mówi analityk Rabobank Animal Protein Albert Vernooij. "To będzie skutkować wyższym niż oczekiwano ożywieniem indeksu cen trzody, co będzie wspierać presję cenową na całym świecie i będzie szczególnie mile widziane w UE."

Chiny: rynek pozostanie w hossie

Niewystarczająca podaż będzie kontynuować kierunek na rynku wieprzowiny w Chinach. Przewiduje się dalszy wzrost cen i dalszy import, który prawdopodobnie osiągnie 2m ton (+ 50% rok do roku). Podniesienia się podaży nie należy oczekiwać przed rokiem 2017, ponieważ nowe przepisy utrudniają powiększanie stad.

EU: umiarkowany optymizm

Prawdziwe ożywienie rynku UE nie będzie widoczne w obliczu wciąż dużej podaży, w tym przez system przechowywania. Nie oczekuje się przyznania przez Komisję Europejską nowych środków, aby doprowadzić do jakiejkolwiek zmiany strukturalnej konkurencyjności sektora.

US: waluty i wpływ eksportu



Umiarkowany rozwój stad i niskie ceny pasz wspierają pozytywne perspektywy dla sektora wieprzowiny w USA. Główną dziką kartą dla ostatecznego poziomu cen jest handel, który może być utrudniony przez silnego dolara i dobrą dostępność innych eksporterów.

Brazylia: trudne zmiany walutowe



Stałe deprecjacja reala wspiera zarówno rosnący eksport wieprzowiny jak i kukurydzy. O ile to pierwsze jest wsparciem dla przemysłu, to drugie zmusza przemysł do zmiany strategii pozyskiwania kukurydzy. Powstała presja na marże pozostanie aż do czasu kolejnego zbioru kukurydzy.

czwartek 21 kwietnia, 2016/ Rabobank.
http://rabobank-food-agribusiness-research.pr.co

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji