X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Rabobank: globalne szacunki dotyczące wieprzowiny na drugi kwartał 2024 r.

Globalna produkcja wieprzowiny osiąga punkt zwrotny, ponieważ branża powraca do rentowności, nawet jeśli ryzyko pozostaje ciągle obecne.

22 maj 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Globalna produkcja wieprzowiny osiąga punkt zwrotny, ponieważ branża powraca do rentowności, nawet jeśli nadal istnieje pewne ryzyko dla branży. Kurczenie się pogłowia spowalnia, ponieważ branża dostrzega poprawę równowagi między podażą a popytem. Po kilku miesiącach spadków, liczba loch w kluczowych regionach zaczyna się stabilizować. Ponieważ powrót do wzrostu stada hodowlanego jest mało prawdopodobny przed końcem 2024 r. lub na początku 2025 r., podaż wieprzowiny pozostanie ograniczona w nadchodzących miesiącach.

Wzrost produktywności również zwiększa produkcję. Lepsze zdrowie stad w USA, Kanadzie i Chinach pomaga ustabilizować produkcję, zwiększając dostępność wieprzowiny.

Niższe koszty paszy kompensują inflację innych kosztów i umożliwiają branży powrót do rentowności. Wyższe globalne zapasy zbóż i nasion oleistych obniżyły koszty paszy dla większości producentów. Pomimo obaw na początku sezonu, dobre zbiory w Ameryce Południowej zwiększyły zapasy, wywierając dodatkową presję na ceny. Warunki wzrostu pozostają na pierwszym planie, gdy półkula północna wchodzi w wiosenny sezon sadzenia w 2024 roku.

Wieprzowina pozostaje dobrze pozycjonowana jako tańsza opcja białkowa dla konsumentów, szczególnie biorąc pod uwagę stały wzrost kosztów wołowiny. Podczas gdy tańsze produkty nadal odnotowują ponadprzeciętne zyski i istnieje tendencja do zwiększania ilości produktów mrożonych, przejście konsumentów w kierunku przygotowywania posiłków w domu nadal korzystnie wpływa na sprzedaż detaliczną wieprzowiny. Wraz ze wzrostem stopy inflacji powinno nastąpić stopniowe ożywienie sprzedaży mięsa o wartości dodanej i przetworzonego.

Maj 2024 | Rabobank. https://research.rabobank.com/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły