Rabobank opublikował raport "Global Pork Quarterly Q2 2023: Consumption in Focus as Pork Industry Plans for the Future". Słabszy wzrost gospodarczy zaczyna zbierać żniwo w globalnej konsumpcji wieprzowiny. Rabobank oczekuje, że opóźniony wpływ na konsumpcję będzie prawdopodobnie odczuwalny przez cały 2023 rok.
Chociaż Rabobank spodziewa się umiarkowanej poprawy kosztów produkcji w 2023 roku, lokalne warunki będą się różnić, a zarządzanie ryzykiem pozostanie kluczowe dla sukcesu branży. Światowe zapasy pasz są na historycznie niskim poziomie, a ich dostępność pozostaje ograniczona. Rozczarowujące zbiory w Argentynie stoją w kontraście do rekordowych zbiorów soi w Brazylii w 2023 roku, a niewielka globalna rezerwa w zapasach zbóż i nasion oleistych prawdopodobnie spowoduje dodatkową zmienność kosztów paszy w 2023 roku.
Oto najważniejsze elementy raportu:
Ameryka Północna: Eksport wieprzowiny z USA i Kanady pozostaje konkurencyjny na kluczowych rynkach, ale wzrost produkcji wieprzowiny spowolni się wraz z osłabieniem konsumpcji. Straty są coraz większe.
Europa: Oczekuje się, że podaż świń w Europie pozostanie ograniczone w II kwartale. Tymczasem marże producentów odbijają się dzięki historycznie wysokim cenom świń.
Chiny: Ceny zostały osłabione przez niewielki popyt i dodatkowe straty po afrykańskim pomorze świń. Oczekuje się, że produkcja zmniejszy się pod koniec II i III kwartału, co doprowadzi do wzrostu cen, gdy popyt zacznie się odbudowywać.
Brazylia: Eksport utrzymuje się na wysokim poziomie, a oczekiwania dotyczące spadku cen pasz poprawiają perspektywy marży dla producentów.
Azja Południowo-Wschodnia: Afrykański pomór świń pozostaje wyzwaniem dla regionu. W związku z tym w 2023 roku spodziewany jest powolny wzrost.
Japonia: Popyt na wieprzowinę będzie słabszy w II kwartale, oczekuje się spadku importu wieprzowiny z Europy, ze względu na wysokie ceny i duże zapasy.
Kwiecień 2023 roku / Rabobank. https://research.rabobank.com