Wiele produktów spożywczych zawierających mięso, sprzedawanych w całej Unii Europejskiej (UE) jest nieodpowiednio oznakowane i nie zawiera odpowiednich składników. Donosi o tym raport Europejskiej Organizacji Konsumentów (BEUC). W rezultacie konsumenci są źle poinformowani o mięsie, które kupują. Braki te zostały ujawnione przez siedem europejskich organizacji konsumenckich poprzez badania przeprowadzone w okresie od kwietnia 2014 do sierpnia 2015 r.
Organizacje członkowskie BEUC przeanalizowały szereg produktów mięsnych, aby sprawdzić ich etykiety, ich składniki i zbadać na obecność niezadeklarowanych lub nielegalnych dodatków do żywności.
Wyniki pokazują, że często spotykano:
- mylące nazwy produktów;
- niekompletne etykiety, gdzie nie informowano na przykłado o dodatku wody, lub, które nie deklarowały procentowej ilości mięsa w produkcie
- używanie nielegalnych dodatków;
- zastosowanie niewymienionego mięsa odkostnionego mechanicznie;
- bezprawne sotsowanie innych gatunków jako substytutów, np. szaszłyków z mięsa indyczego jako cielęcych
Po skandalu z obecnością koniny w 2013r. europejscy konsumenci powinni być w stanie zaufać etykietom na mięsie, które kupują. Władze publiczne muszą zaostrzyć kontrole, aby zagwarantować, że producenci żywności przestrzegają prawa żywnościowego UE.
środa 4 listopada 2015/ BEUC/ Belgia
http://www.beuc.eu/