Według raportu Grain Market Report Międzynarodowej Rady Zbożowej światowa całkowita produkcja zbóż (pszenicy i ziarna gruboziarnistego) w sezonie 2019/20 wyniosła niemal historyczną wartość, 2172 mln t. Rekordowe zbiory pszenicy i jęczmienia zrekompensowały z nadwyżką mniejsze zbiory kukurydzy. Całkowita podaż była tylko o 1% wyższa r / r, a ponieważ konsumpcja nadal rośnie, pod koniec 2019/20 r. przewiduje się dalszy spadek zapasów zbóż, głównie przez kukurydzę.
Światowy obszar zbioru kukurydzy w sezonie 2020/21 ma wzrosnąć o 1%, głównie za sprawą USA, z kolei globalny obszar jęczmienia może spaść o 1% ze względu na potencjalnie słabszy zwrot.
Prognozuje się, że światowa produkcja soi
spadnie o 5% r / r w sezonie 2019/20 z powodu spadku produkcji w USA - o prawie 24 mln t. IGC GOI spadło o 3% netto, ponieważ obawiają się rozprzestrzeniania COVID-19 w połączeniu z przeważnie niezagrożonymi perspektywami zbiorów, niższymi cenami eksportowymi zbóż i nasion oleistych.
27 luty, 2020/ International Grains Council/ UK.
https://www.igc.int/