X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Globalna konsumpcja wieprzowiny ucierpi w pierwszej połowie 2023 roku, raportuje Rabobank

Niższe płace realne mają negatywnie wpłynąć na spożycie białka w czwartym kwartale 2022 roku i pierwszej połowie 2023 roku.

4 listopad 2022
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według najnowszego kwartalnego raportu Rabobanku na temat wieprzowiny autorstwa Christine McCracken, przy inflacji przewyższającej wzrost płac, oczekuje się, że niższe płace realne będą miały negatywny wpływ na konsumpcję białka w ostatnim kwartale 2022 roku i w pierwszej połowie 2023 roku.

Po rozczarowujących zbiorach w USA, części Europy i Azji, zapasy zbóż i nasion oleistych są bliskie rekordowo niskim poziomom, a ceny na historycznie wysokich poziomach. Areał upraw kukurydzy i soi na półkuli południowej może pomóc złagodzić, ale nie wyeliminować problem z tym związany w 2023 roku.

Rabobank przewiduje, że globalna produkcja wieprzowiny spadnie o 2% w 2022 r. i nie odnotuje prawie żadnego istotnego wzrostu w 2023 r., przy czym produkcja w kluczowych regionach upraw będzie znacznie niższa. Historycznie wysokie globalne koszty produkcji ograniczają ekspansję pogłowia w większości regionów. Z niewielkimi perspektywami na obniżenie kosztów i ograniczoną wiarą w siłę popytu konsumenckiego, biorąc pod uwagę trudne środowisko gospodarcze w 2023 r., producenci ograniczyli plany powiększania stad.

Inne ważne punkty raportu to m.in.:

Ameryka Północna: produkcja spadła w odpowiedzi na wysokie koszty, wyzwania zdrowotne i regulacje. Eksport spowolnił się z powodu siły waluty i wysokich względnych kosztów wieprzowiny. Popyt krajowy pozostaje stabilny w miarę spowolnienia gospodarczego.

Europa: Rabobank oczekuje, że produkcja spadnie o 4-5% rok do roku w 2022 r. z powodu trwającej presji na marże. Popyt konsumencki zostanie poddany próbie, ponieważ konsumenci będą zmagali się z wyższymi rachunkami za energię w zimie.

Chiny: podaż wieprzowiny pozostaje znaczna, wspierając wysokie ceny. Popyt na wieprzowinę może się poprawić pomimo wrażliwości na politykę Covid. Rabobank szacuje, że całkowite pogłowie zmniejszyło się o ponad 6% rok do roku.

Brazylia: marże produkcyjne poprawiają się, ale nadal stoją przed nimi wyzwania. Eksport pozostaje pod presją, z wolumenami niższymi o 5% rok do roku.

Azja Południowo-Wschodnia: Afrykański pomór świń nadal wpływa na produkcję, ale jest poprawa sytuacji. Wysokie koszty produkcji wywierają presję na marże.

Japonia: import mięsa mrożonego pozostaje na wysokim poziomie. Klasyczny pomór świń wpływa negatywnie na produkcję krajową.

31 października, 2022/ Rabobank.
https://research.rabobank.com

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły