Spożycie wieprzowiny w Brazylii pobiło historyczny rekord w pierwszej połowie 2022 roku. Według Brazylijskiego Instytutu Geografii i Statystyki (IBGE), ludność kraju spożyła średnio 18 kg wieprzowiny per capita w okresie od stycznia do czerwca tego roku w porównaniu do 16,9 kg spożytych w tym samym okresie w 2021 roku.
Ten wzrost konsumpcji nastąpił stopniowo w ostatnich latach - z 14 kg na mieszkańca w 2010 r. do 16 kg w 2021 r., według Brazylijskiego Stowarzyszenia Białka Zwierzęcego (ABPA).
O większym spożyciu wieprzowiny może świadczyć wzrost uboju świń w Brazylii. IBGE zwrócił uwagę, że Brazylia od 1997 r. nie zarejestrowała 14 mln sztuk ubitych w jednym kwartale, co miało miejsce w okresie kwiecień-czerwiec 2022 r. i było o 7,2% wyższe niż w tym samym okresie w 2021 r.
Wzrost uboju następował również stopniowo od początku ostatniej dekady. ABPA zwraca uwagę, że w 2010 r. w kraju ubito 3,237 mln ton świń, co oznacza skok do 4,701 mln ton w 2021 r.
Redakcja 333 Brazil na podstawie IBGE i ABPA.