Według danych opublikowanych przez USDA i opracowanych przez Amerykańską Federację Eksportu Mięsa (USMEF), marcowy eksport wieprzowiny osiągnął rekordowy poziom 294 724 ton, co stanowi wzrost o 1% w stosunku do zeszłorocznej sumy, i ustanowił nowy rekord wartości na poziomie 794,9 mln USD (wzrost o 4 %). W pierwszym kwartale eksport wieprzowiny był o 7% niższy od ubiegłorocznego tempa zarówno pod względem wielkości (782,620 ton), jak i wartości (2,07 miliarda USD).
Japonia, Meksyk, Ameryka Środkowa i Filipiny są paliwem napędowym rekordowego miesiąca w eksporcie wieprzowiny
Marcowy eksport wieprzowiny do Japonii wyniósł 40 746 mln ton, czyli o 11% więcej niż rok wcześniej, podczas gdy wartość eksportu wzrosła o 13% do 169,5 mln USD. To spowodowało, że eksport w pierwszym kwartale nieznacznie wyprzedził zeszłoroczne tempo, które wyniosło 104 828 mln ton (wzrost o 1%) wycenianych na 436,2 mln USD (wzrost o 2%).
Eksport wieprzowiny do Meksyku wzrósł o 5% w porównaniu z rokiem ubiegłym w marcu do 66 174 mln ton, a jego wartość wzrosła o 21% do 130,2 mln USD. Podczas gdy eksport w pierwszym kwartale pozostał o 4% niższy od zeszłorocznego tempa na poziomie 187 012 mln ton, jego wartość spadła zaledwie o 1% do 345 mln USD.
Po rekordowych wynikach w 2020 r. eksport wieprzowiny do Ameryki Środkowej nabrał jeszcze większego tempa w pierwszym kwartale, skacząc o 47% w porównaniu z rokiem ubiegłym do 35 926 ton, wycenianych na 89,7 mln USD (wzrost o 43%).
Eksport wieprzowiny na Filipiny w pierwszym kwartale wzrósł prawie trzykrotnie w porównaniu z rokiem ubiegłym do 25 377 ton, co oznacza wzrost o 190% rok do roku i 86% powyżej wysokiego tempa w czwartym kwartale. Wartość eksportu wzrosła ponad trzykrotnie w pierwszym kwartale do 62,4 mln USD, co oznacza wzrost o 201%. Osiągnięto to, zanim rząd Filipin nakazał tymczasowe obniżenie stawek celnych na importowaną wieprzowinę w celu zwiększenia dostaw i ustabilizowania cen, co nastąpiło 7 kwietnia. Eksport mięsa wieprzowego na Filipiny wzrósł w marcu do rekordowego poziomu 11736 ton. o prawie 500% więcej niż rok temu i ponad dwukrotnie więcej niż w lutym.
Inne wyniki pierwszego kwartału dotyczące eksportu wieprzowiny z USA obejmują:
Chiny / Hongkong pozostają największym odbiorcą wieprzowiny w USA w 2021 r., pomimo spadku eksportu w pierwszym kwartale o 20% w porównaniu z rokiem ubiegłym do 236 498 ton, wycenianych na 532,3 mln USD (spadek o 27%). W marcu wartość eksportu do tego regionu wyniosła 202,5 mln USD, o 14% mniej niż rok temu, ale była najwyższa od 10 miesięcy, ponieważ eksport szynek z kością i łopatek do Chin ustanowił nowy miesięczny rekord.
Po trudnym roku 2020, eksport wieprzowiny do Kolumbii w pierwszym kwartale wzrósł do 25.696 ton, czyli o 26% więcej niż rok wcześniej, podczas gdy wartość wzrosła o 22% do 57,6 miliona dolarów. Marcowy eksport do Kolumbii był najwyższy od października 2019 i szósty pod względem wielkości w historii.
Eksport do Dominikany w pierwszym kwartale wzrósł o 49% w porównaniu z rokiem ubiegłym do 17 472 ton, a jego wartość wzrosła o 51% do 40,6 mln USD, podczas gdy eksport z USA ustanowił kolejne rekordy w lutym i marcu.
Choć nieco poniżej zeszłego roku, marcowy eksport wieprzowiny do Korei był największy od 12 miesięcy i wyniósł 17 079 ton, a jego wartość wyniosła 50,6 miliona dolarów. To spowodowało, że eksport w pierwszym kwartale osiągnął 46 595 ton, co oznacza spadek o 9% w porównaniu z rokiem ubiegłym, wyceniony na 135,8 mln USD (spadek o 11%). Korea osiągnęła rekordową produkcję wieprzowiny w 2020 r., zmniejszając swoją zależność od importowanej wieprzowiny, a trudna sytuacja w gastronomii również negatywnie wpływa na popyt.
5 maj, 2021/ USMEF/ USA.
https://www.usmef.org/