Europejski eksport wieprzowiny osiągnął w styczniu 356 533 ton (+ 7,8%), co było wynikiem rekordowym, który przekracza 351 239 ton osiągniętych w 2017 roku.
Jeśli chodzi o miejsca docelowe, najwięcej mięsa wyeksportowano do Chin, czyli 140 511 ton, co oznacza wzrost o 14% w porównaniu ze styczniem 2018 r. (122 738 ton). Jest to drugi co do wielkości wolumen eksportowany do Chin w styczniu. Rekord wszech czasów został osiągnięty w 2017 r., z eksportem o wielkości 158,717 ton.
Eksport do Japonii, drugiego co do wielkości eksportu miejsca przeznaczenia, osiągnął 40 303 ton (wzrost o 8%), czyli wielokrotnie mniej niż do Chin.
Z drugiej strony wolumeny eksportowane do Hongkongu i Korei Południowej spadły odpowiednio o 28% i 11%.
środa 27 marca 2019/ Biuro edytorskie Pig 333, na podstawie danych Komisji Europejskiej