Przy wzroście importu rolno-spożywczego do UE do 10,8 mld EUR, miesięczna wartość handlu przekroczyła 22 mld EUR, w porównaniu do 21 mld EUR w styczniu 2018 r. Nadwyżka handlowa wzrosła do 0,4 mld EUR, w porównaniu z 0,3 mld EUR rok temu.
Z roku na rok wartość importu rolno-spożywczego znacznie wzrosła z USA (+ 14%). Wzrosły również wartości importowe UE dla produktów rolno-spożywczych pochodzących z Rosji, Ukrainy, Chin, Tunezji i Pakistanu. Głównymi celami eksportowymi produktów UE pozostają Stany Zjednoczone, a następnie Chiny, Szwajcaria, Japonia i Rosja.
Jednak roczny eksport pszenicy (-398; -10%), mleka w proszku (-386; -9%), surowych skór i skór futerkowych (-368; -21%) i podrobów (- 362; -12%) doświadczył najbardziej znaczącego spadku wartości. Inne kategorie, w których odnotowano znaczne straty w wartościach eksportu w ciągu ostatnich 12 miesięcy, to mięso wieprzowe (-258; -5%) i owoce (z wyłączeniem owoców cytrusowych i tropikalnych) (-220, - 9%).
Monitoring EU Agri - Food Trade: Development until January 2019
czwartek 12 kwietnia, 2019/ EC/ UE.
http://europa.eu/rapid