Nawozy pochodzenia kałowego, nawadnianie i woda są najważniejszymi źródłami oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) w żywności pochodzenia roślinnego i/lub akwakulturze. Według EFSA w produkcji zwierząt lądowych potencjalnymi źródłami są pasza, ludzie, woda, powietrze lub kurz, gleba, dzika przyroda, gryzonie, stawonogi i sprzęt.
Po raz pierwszy eksperci EFSA ocenili rolę środowisk produkcji żywności w powstawaniu i rozprzestrzenianiu się oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe. Zidentyfikowali główne źródła bakterii i genów AMR, chociaż aktualne dane nie pozwalają na ilościowe określenie konkretnego wkładu każdego z nich w ten globalny problem.
EFSA zidentyfikowała oporne bakterie i geny o najwyższym priorytecie dla zdrowia publicznego, które mogą być przenoszone przez łańcuch pokarmowy i dokonała przeglądu literatury naukowej, aby opisać ich występowanie w tych źródłach środowiskowych.
Środki mające na celu ograniczenie pojawiania się i rozprzestrzeniania oporności w środowiskach produkcji żywności obejmują zmniejszenie zanieczyszczenia mikrobiologicznego nawozów, wody i paszy oraz wdrożenie dobrych praktyk higienicznych. Eksperci przedstawili również zalecenia dotyczące priorytetowych obszarów badań, które pomogłyby wyeliminować luki w danych, pomagając tym samym zarządzającym ryzykiem w UE we wdrożeniu planu działania UE „Jedno zdrowie” przeciwko oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.
Kliknij tutaj, aby zobaczyć pełny raport (dostępny w j. angielskim): Role played by the environment in the emergence and spread of antimicrobial resistance (AMR) through the food chain
15 czerwca, 2021/ EFSA/ UE.
https://www.efsa.europa.eu/