Według ministra rolnictwa Dmitrija Patruszewa, eksport mięsa w pierwszych dziewięciu miesiącach 2020 r. wykazał znaczny wzrost - na rynki zagraniczne dostarczono mięso i produkty uboczne o wartości 610 mln USD, czyli o 79% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Głównym odbiorcą rosyjskiego mięsa są Chiny, które w 2020 roku sprowadziły produkty o wartości 235 mln dolarów - 3,9 razy więcej niż w 2019 roku. Na drugim miejscu jest Wietnam, który zwiększył zakupy o 3,8 raza, do 92 mln dolarów. Na trzecim miejscu znajduje się Ukraina, która kupiła rosyjskie mięso za 80 mln USD (+ 14%). Eksport do Hongkongu wzrósł 2,1-krotnie do 47 mln USD, a do Kazachstanu - do 35 mln USD (+ 48%).
Mięso drobiowe ma największy udział w całkowitym wolumenie eksportu tego segmentu, który wzrósł do 317 mln USD (+ 71%). Wzrost wynika przede wszystkim z dynamiki dostaw do Chin. W okresie styczeń-wrzesień 2020 roku eksport mięsa drobiowego do Chin wzrósł do 113 tys. ton, a pod względem wartości zwiększył się 3,5-krotnie do 208 mln dol.
Eksport rosyjskiej wieprzowiny i produktów ubocznych w pierwszych dziewięciu miesiącach br. wzrósł ponad dwukrotnie, osiągając 131 tys. ton i 219 mln USD pod względem wartości. Dodatnią dynamikę obserwujemy we wszystkich głównych kierunkach dostaw. Dzięki otwarciu rynku wietnamskiego w listopadzie 2019 roku rosyjskim firmom udało się dostarczyć wieprzowinę o wartości 86 mln dolarów.
W 2020 roku Rosja dostarczyła na rynki zagraniczne 9,4 tys. ton wołowiny o wartości 48 mln USD, czyli 2,9 razy więcej niż w 2019 roku. Liderem wśród odbiorców rosyjskiej wołowiny są Chiny, których dostęp do rynku otwarto w połowie stycznia. Przez pierwsze dziewięć miesięcy tego roku ponad 5 tys. ton rosyjskiej wołowiny o wartości 25 mln USD zostało wyeksportowane do Chin.
22 październik, 2020/ Ministerstwo Rolnictwa/ Rosja.
https://mcx.gov.ru/